Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Frankrijk verbiedt ontkenning Armeense genocide door Turkije

12 okt 06 - Door Saskia Dekkers, Menno de Galan, Selli Altunterim

Kijk of luister naar: Frankrijk verbiedt ontkenning Armeense genocide door Turkije

De verhoudingen tussen Frankrijk en Turkije zijn op scherp gezet nu het Franse parlement vandaag in een wet heeft vastgelegd dat de Armeense genocide door Turkije uit 1915 niet mag worden ontkend.

De Franse regering heeft zich sterk tegen dit socialistische wetsvoorstel verzet. Toch durfden opvallend veel rechtse parlementariërs tegen hun eigen regering in te gaan. Mede onder invloed van de grote Armeense gemeenschap in Frankrijk. Correspondent Sakia Dekkers volgde het debat in het parlement temidden van een groep Armeniërs.

Turkije heeft woedend gereageerd op het besluit van het Franse parlement. De Turken vinden het ronduit belachelijk. Ze hebben de afgelopen dagen daarover geen enkel misverstand laten bestaan. Pijnlijk voor de Turken is wel dat juist vandaag de Turkse schrijver Orhan Pamuk de Nobelprijs voor Literatuur krijgt. Want Pamuk heeft zich voor de Turkse rechtbank moeten verantwoorden omdat hij de Armeense genocide heeft erkend. Vanuit Istanbul een gesprek met verslaggever Jan Eikelboom.

In de studio reageert Joost Lagendijk, Europarlementariër voor GroenLinks.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief