Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland Kiest: mishandeling Iraakse gevangenen

17 nov 06 - Door Bart Klijberg, Marja Ros, Monique Wijnans e.a.

Kijk of luister naar: Nederland Kiest: mishandeling Iraakse gevangenen

De Volkskrant berichtte vandaag over martelingen of mishandeling van Iraakse gevangenen door Nederlandse officieren. Dit zou november 2003 zijn gebeurd in de Zuid-Iraakse provincie al-Muthanna.

De PvdA en GroenLinks dringen aan op een parlementair onderzoek. D66 wil maandag een spoeddebat. Minister-president Jan Peter Balkenende reageerde geschokt en wil snel duidelijkheid.

En zo denderde vandaag de behandeling van gevangenen in Irak door de verkiezingscampagne heen. "Geen strafbare feiten", zegt VVD-minister van Defensie Henk Kamp, "maar wel een onafhankelijk onderzoek". Maar volgens de oppositie is dat te weinig en te laat, een doofpot. Welke invloed heeft dit op de verkiezingen?

In studio Dudok in Den Haag debatteren hierover vanavond de defensiewoordvoerders Frans Timmermans (PvdA), Harry van Bommel (SP) en Hans van Baalen (VVD) en Lars van Troost, hoofd externe betrekkingen van Amnesty International.

Verder vanavond ook de nieuwste Politieke Barometer.



Ook vanavond hebben kijkers na afloop van de uitzending weer kunnen 'chatten aan de bar', met de gasten. Lees hier het chatverslag.

NB: de chat wordt door honderden mensen bezocht en daarom gemodereerd. Het is daarom niet mogelijk dat alle vragen geplaatst worden. Wij vragen daarvoor uw begrip.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief