Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Voedselbanken Nederland uit

6 jan 07 - Door Camelea Buys en Sanderijn Loonen

Kijk of luister naar: Voedselbanken Nederland uit

Voedselbanken de wereld uit, om te beginnen uit Alphen aan den Rijn. VVD-wethouder van Sociale Zaken Robert Blom vindt de voedselbank een schandvlek in zijn stad.

Hij wil dat mensen die niet rond kunnen komen van hun uitkering de weg weten te vinden naar de gemeentelijke regelingen. Die regelingen van witgoedregeling, langdurigheidstoeslag, tot en met kwijtschelding van gemeentelijke belastingen kunnen jaarlijks oplopen tot zo'n 2000 euro. Hij wil dat mensen de weg vinden naar die geldelijke steun. 1200 Alphenaren kregen al extra geld, en de wethouder snapt dan ook niet waarom de tachtig voedselbankgezinnen de weg niet weten te vinden.

De voedselbank subsdiëren wil hij niet - hij gaat alle tachtig voedselbankgezinnen benaderen om te onderzoeken wat hen in de penarie bracht en hoe het geldtekort opgelost kan worden.

Wethouder Blom is niet de enige die de voedselbank weigert te subsidieren. De voedselbank Nederland heeft volgens haar site vijftig vestigingen. Op de vraag van NOVA of zij gefinancierd worden door de gemeente antwoorden deze voedselbanken:

Achttien voedselbanken krijgen geen gemeentelijke ondersteuning. Het merendeel van de voedselbanken, tweeëndertig, krijgt wel gemeentelijke ondersteuning. Twintig ontvingen een eenmalig bedrag (een opstartpremie of eenmalige donatie) en twaalf voedselbanken worden structureel ondersteund, in de vorm van huurgarantie, het beschikbaar stellen van huisvesting, of een structurele bijdrage.



 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief