Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Robert Long (63) overleden

14 dec 06 - Door Petra Greeven en Jan van Loenen

Kijk of luister naar: Robert Long (63) overleden

In een ziekenhuis in België is Robert Long overleden. Deze week werd bekend dat hij aan een ernstige vorm van kanker leed en nog maar kort te leven had.

Long was een veelzijdig artiest: naast zanger en liedjesschrijver was hij ook cabaretier, acteur, schrijver, columnist en presentator.

Taboes
De muzikale carrière van Robert Long begint al op zijn veertiende. Eerst maakt hij furore met The Yelping Jackals, later stapt hij over naar de Utrechtse band Unit Gloria, waarmee hij zijn eerste hits scoort. In de hitparade belanden achtereenvolgens Storm, The last seven days, Our life, Our father en The leader.

In 1971 gaat Long - overigens een artiestennaam, naar zijn lengte (Long is 1,92 meter) - solo. Zijn plaats bij Unit Gloria wordt ingenomen door Bonnie St. Claire.

De solocarrière begint met een reeks Engelstalige nummers, maar daarna stort Long zich vol overgave op het Nederlandstalige repertoire.

In 1974 verschijnt zijn eerste solo-album (Vroeger of Later), een plaat vol geëngageerde liedjes met als thema kerk, homoseksualiteit en hypocrisie. Nummers als Jezus redt en Toe maar jongens doen de gemoederen hoog oplopen. Ook in zijn latere zangcarrière pakt Long met een aantal taboe-onderwerpen uit.

Ondanks felle protesten verkopen zijn platen goed. Long wint diverse prijzen, waaronder een Edison en hij mag een aantal gouden en platina platen in ontvangst nemen. In 1986 verschijnt het album Achter de Horizon met zijn eerste toptienhit: het dubbelzinnige Iedereen doet 't.

Blote mannen
Een jaar later gaat Long ook voor de tv werken. Voor de TROS presenteert hij het programma Mijn Geheim. Later is hij de gastheer van het taalspelletje 10 voor Taal en de VARA-spectakelshow Fantastico. Na zijn tv-avontuur keert Long terug naar zijn grote liefde: het theater. Met Dimitri Frenkel Frank maakt hij de musical Tsjechov en hij ontvangt veel lof voor de muziek.

Naast een groeiende schare fans heeft Long ook veel critici: zo zorgt de theaterposter Lang genoeg jong voor ophef. Op de poster wordt Long geflankeerd door twee blote mannen; er is nog net een mannelijk geslachtsdeel te zien. Schande, vinden diverse gemeenten.

In 2001 besluit Long een jaar vrij te nemen, om daarna terug te komen met de theatershow Brand. In 2005 is Long druk met de repetities voor zijn nieuwe show 'n Duivels genoegen, maar de voorstellingen moeten worden afgelast, omdat Long in september getroffen wordt door een ernstig hartinfarct. Hij wordt gedotterd en krijgt het advies rust te houden.

Na zijn herstel treedt de zanger in december 2005 in het huwelijk met zijn grote liefde Kristof.

Gedurende zijn carrière ontving Robert Long zes Edisons, de Visser Neerlandiaprijs (voor zijn totale oeuvre), een Zilveren Harp, een Gouden Harp, een Gouden Palm en de (Vlaamse) Marnixring.

Robert Long is 63 jaar geworden.

(Bron: ANP)

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief