Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Duizenden geurproeven ongeldig'

21 dec 06 - Door Siem Eikelenboom en Gert Janssen

Kijk of luister naar: 'Duizenden geurproeven ongeldig'

Alle geursorteerproeven die vanaf 1997 zijn gedaan door politiehonden in Noord- en Oost-Nederland mogen niet meer gebruikt worden als strafrechtelijk bewijs.

Dat schrijft het college van procureurs-generaal in een brief aan hoofdofficieren van justitie, waaruit NOVA vanavond citeert. Volgens strafrechtdeskundigen zullen nu tientallen rechtszaken opnieuw moeten worden bekeken door de Hoge Raad, en bestaat de kans dat er mensen op dit moment ten onrechte in de gevangenis zitten.

In oktober dit jaar gaven twee hondenbegeleiders van het hondenteam Noord- en Oost-Nederland voor het Gerechtshof in Leeuwarden toe dat ze de geursorteerproef enige tijd niet volgens de regels hadden uitgevoerd. Een aantal proeven was, tegen de voorschriften van het reglement in, niet blind uitgevoerd. Het leidde tot de directe vrijspraak van de twee betrokken verdachten. De rijksrecherche begon een oriënterend onderzoek naar het hele team van zes hondengeleiders, die voorlopig uit hun functie zijn ontheven.

Vooruitlopend op het onderzoek van de rijksrecherche heeft het college van procureurs-generaal een brief gestuurd naar de parketten in het noorden en oosten van het land. Een woordvoerder bevestigt dat tegenover NOVA: "Eind november heeft het college van procureurs-generaal in een brief aan de parketten Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Assen, Almelo, Leeuwarden en Groningen naar aanleiding van twee recente arresten van het Hof Leeuwarden gemeld dat geen van de resultaten van in de periode september 1997 tot en met maart 2006 door de gezamenlijke oefengroep speurhondengeleiders van de korpsen in Noord- en Oost-Nederland uitgevoerde geuridentificatieproeven als strafrechtelijk bewijs kan worden gebruikt".

Volgens strafrechtadvocaat Geert Jan Knoops heeft deze brief grote gevolgen: "Ik denk dat je met redelijke zekerheid kan stellen dat er veel mensen op dit moment onschuldig vastzitten of in ieder geval ten onrechte zijn veroordeeld op grond van dit middel".

Knoops zegt dat veel veroordeelden nu om herziening van hun zaak kunnen vragen bij de Hoge Raad. "Als je terugredeneert naar 1997 dan heb je het waarschijnlijk vele honderden strafzaken waarin de geurproef gebruikt is als hetzij steunbewijs hetzij als een meer prominent bewijsmiddel". Ook wijst Knoops op de mogelijkheid van veroordeelden om directe opschorting van hun gevangenisstraf te vragen.

Om hoeveel foute proeven het precies gaat kunnen justitie en politie op dit moment niet zeggen.

NOVA beschikt over een proces-verbaal waarin twee van de hondengeleiders verklaren in zeven maanden tijd 160 geurproeven te hebben gedaan. Als dat omgerekend wordt naar het totale hondenteam van zes mensen en tel je terug tot 1997, dan zou het zeker om enkele duizenden geurproeven gaan.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief