Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opvallende daling eerwraakmoorden

29 dec 06 - Door Mirjam Bartelsman en Saskia Dekkers

Kijk of luister naar: Opvallende daling eerwraakmoorden

Het lijkt een traditie uit het verleden: eerwraak. Meestal is het slachtoffer een vrouw die niet gehoorzaamt aan haar man of aan haar ouders.

De wraak is pas uitgevoerd als het slachtoffer is vermoord. Dit gebruik komt niet alleen voor in moslimlanden maar ook in Europa.

In Nederland komen elk jaar enkele tientallen meisjes en vrouwen door eerwraak om het leven. NOVA besteedde er begin vorig jaar uitgebreid aandacht aan. Dankzij die publiciteit stelde minister Rita Verdonk geld beschikbaar, onder andere voor een projekt van de Haagse politie.

Het aantal moorden door eerwraak in de regio Haaglanden is in één jaar tijd met 100 procent afgenomen. In 2005 werden 15 slachtoffers van eerwraak vermoord. In 2006 zijn dat er tot op de dag van vandaag 0. Dat zegt Willem Timmer, landelijk coördinator eerwraak van de politie.

De politie Haaglanden werkt, als eerste politieteam in Nederland, sinds medio 2005 met een speciaal computersysteem waarbij in alle procesverbalen wordt bekeken of culturele aspecten een rol spelen.

Het afgelopen jaar selecteerde de Haagse politie 415 misdrijven, waarbij het element "eer" een rol speelde. Het ging daarbij onder andere om mishandeling, bedreiging en verkrachting. Volgens Willem Timmer heeft de politie door vroegtijdig optreden kunnen voorkomen dat in al deze zaken het geweld verder escaleerde.


 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief