Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ministerie laks over energiebesparing

23 feb 07 - Door Guido van Ophoven en Karel Ornstein

Kijk of luister naar: Ministerie laks over energiebesparing

De nieuwe minister van Milieu moet haar ambtenaren flink achter de broek aan gaan zitten. Want energiebesparing wordt tot nu toe niet erg serieus genomen op het ministerie van VROM.

Door passiviteit, gebrek aan visie en besluiteloosheid van het Ministerie van VROM komt er vrijwel niets terecht van maatregelen om energie te besparen. Dat blijkt uit interne documenten die in het bezit zijn van NOVA.

Al jaren staan ambtenaren van VROM boven op de rem bij de invoering van het energiecertificaat, een soort APK-keuring die meet hoe energie- verslindend of energie-zuinig een huis is.

Ook de Nederlandse Verenging van Makelaars (NVM), de Vereniging Eigen Huis (VEH) en energieadviseurs bevestigen tegenover NOVA dat het ministerie van Milieu nagenoeg niets heeft gedaan aan de invoering van het certificaat. "Dat is schadelijk voor het milieu en betekent onduidelijkheid voor de consument", aldus Wim van Kampen van de NVM.

Het energiecertificaat geldt voor ongeveer 200.000 woningen die jaarlijks van eigenaar of huurder wisselen. Het certificaat wordt afgegeven na een soort verplichte apk-keuring voor woningen. Uit het keuringsrapport wordt meteen duidelijk hoe energiezuinig- of verslindend een huis is en wat het kost om dat op te lossen. De EU heeft het verplicht gesteld, maar in Nederland is het nog altijd niet ingevoerd.

De problemen hebben alles te maken met de opstelling van VROM. Want volgens de interne documenten komt VROM 'haar afspraken niet na, communiceert ze slecht en is bureaucratisch'. Ook duldt VROM 'geen inspraak en geeft ze geen leiding aan het project'.

"Het is een enorme gemiste kans, de milieudoelstellingen die we eigenlijk hebben worden dus niet gehaald", zegt energieadviseur Harry Kloosterman. "Burgers worden niet op de hoogte gesteld van aspecten van energiebesparing. Wat is het effect als ik wel of niet een ketel ga vervangen, als ik wel of niet isolatieglas ga toepassen? Het raakt de burger uiteindelijk zelf in de portemonnee".

Wim Van Kampen van NVM: "Voorzover ik ben geïnformeerd komt eenderde van de CO2-uitstoot in Nederland uit gebouwen. Daar valt nog aanzienlijk op te besparen. VROM moet nu eens snel met spelregels komen".

Organisaties als NVM en Eigen Huis zitten al maanden aan tafel met VROM, maar die komt niet met een goed plan. Het risico bestaat dat rommelende installateurs het nu zelf gaan doen. "Die krijgen de kans om bij particulieren binnen te komen en die krijgen hier misschien opdrachten uit", aldus Frank van Loon van VEH.

Om dat te voorkomen en om snel iets te doen aan overbodige CO2-uitstoot van huizen moet VROM nu snel een goede regeling opzetten voor het energiecertificaat.

Het ministerie van Milieu verwerpt de kritiek dat haar ambtenaren passief en besluiteloos zijn. "De vertraging komt doordat VROM eerst wilde uitvinden of de energiekeuring en het energiecertificaat niet al te veel administratieve rompslomp met zich mee zou brengen. Nu dit duidelijk is, is het vooral een zaak om genoeg mensen op te leiden en de registratie te regelen." Aldus het ministerie van Milieu.




 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief