Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Super Tuesday - extra uitzending

6 feb 08 - Door Menno de Galen, Jan van Loenen, e.a.

Kijk of luister naar: Super Tuesday - extra uitzending

Californië geldt als de hoofdprijs van Super Tuesday. In die staat zijn de meeste gedelegeerden te verdienen voor de kandidaten.

Clinton won daar uiteindelijk ruim van haar rivaal Barack Obama, met circa 55 tegen 33 procent. Bij de Republikeinen pakt John McCain Californië. Daarmee is hij de grote winnaar van de avond geworden. Hij won in de meeste staten, en in de grootste.

Wie de meeste kiesmannen achter zich krijgt, is nog onduidelijk. Zij worden per district verdeeld en daarom is het niet zo dat de kandidaat met het grootste aantal stemmen ook de meeste kiesmannen meekrijgt.

Niet eerder in de geschiedenis van Amerika hielden zoveel staten hun primaries op dezelfde dag. Iowa, de eerste staat die traditioneel altijd de primary-primeur heeft, verschoof zijn caucusdatum naar 5 februari. Veel andere staten wilden niet achterblijven.

Lois Mothershed Pot, Amerikaanse emigrant, Kay van de Linde, media-strateeg en oud-medewerker van Rudy Giuliani en Amerika-deskundige Ruth Oldenziel geven commentaar op de uitslagen. Vanuit New York doet Twan Huys verslag en vanuit Californië correspondent Willem Lust.

Bekijk: de peilingen, het scorebord per kandidaat en lees hoe de uitslagen tot stand komen (CNN).

Klik hier voor de uitslagen per staat.

Democraten*

Klik hier voor de uitslagen per staat

Republikeinen*


De uitslagen
De uitslagen die NOVA brengt zijn projecties van de Amerikaanse omroepen. Dat zijn enquêtes onder kiezers die net hebben gestemd, maar zo nodig zijn gecorrigeerd met de eerste resultaten.
De complete uitslagen worden pas veel later bekend en verlopen volgens een ingewikkeld syteem met gedelegeerden. Bij de Republikeinen geldt in veel staten het systeem "winner takes all", wie dus de grootste is in een staat krijgt alle gedelegeerden van die staat. Bij de Democraten geldt een systeem waarbij de verliezer in een staat toch zijn percentage gedelegeerden krijgt. Erg ingewikkeld en het betekent ook dat het heel spannend wordt of er op deze Super Tuesday een echte winnaar uit de bus komt.









De kandidaten

Hillary Clinton (Democraat)
Barack Obama (Democraat)
Mitt Romney (Republikein)
Mike Huckabee (Republikein)
John McCain (Republikein)
Ron Paul (Republikein)

Bij de Democraten zijn er op Super Tuesday 1681 afgevaardigden te winnen. Om uiteindelijk dé kandidaat te worden heb je er 2025 nodig. Bij de Republikeinen zijn er 1015 afgevaardigden te winnen en om de nummer één te worden moet je er 1191 in de wacht zien te slepen.

Bekijk: de peilingen, het scorebord per kandidaat en lees hoe de resultaten tot stand komen (CNN).

Bekijk ook: Kamer in ban van Super Tuesday en jongeren in Californië lopen warm voor politiek door Obama

* situatie op woensdagmorgen om circa 07.00uur.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief