Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Juliana in oorlogstijd

10 mei 08 - Door Jan Eikelboom

Kijk of luister naar: Juliana in oorlogstijd

De toenmalige prinses Juliana vond het heerlijk dat ze tijdens haar ballingschap in Canada een min of meer gewoon leven kon leiden.

Dat zegt Juliana's toenmalige 'gezelschapsdame' Martine Feaver-Del Court van Krimpen: "Ze vond het vooral heerlijk om stof af te nemen en dat soort dingen (…) het was iets dat ze anders nooit deed. Waneer had ze nou ooit stof afgenomen als prinses van Nederland? Dat gebeurde voor haar".

NOVA is volledig gewijd aan de vlucht van Juliana uit Nederland, in mei 1940, en de ballingschap die daarop volgde.

De nu 91-jarige Martine Feaver is er vanaf het allereerste moment bij geweest. Direct na het uitbreken van de oorlog meldde ze zich bij het paleis en samen met haar dochtertje Renée bracht ze de hele oorlog met Juliana door.

NOVA zocht haar op in hun huidige woonplaats Ottawa, en tekende als eerste haar hele verhaal op.

Martine Feaver vertelt over de krappe koninklijke schuilkelder op het paleis ("je lag er op een hoopje"), de vlucht met een gepantserde geldtransportwagen naar IJmuiden ("Bernhard stond te rapporteren over wat hij zag uit het raam. We hadden het gevoel dat hij het een beetje overdreef, dat was wel zijn aard"), de overtocht naar Canada en het leven daar ("eerst deden we het huishouden zelf").

Ook komen verschillende andere ooggetuigen aan het woord, waaronder Martine's dochter Renée Roell, die in Canada het speelkameraadje was van de prinsesjes (waaruit overigens een levenslange vriendschap met koningin Beatrix is ontstaan).

Rolande Brassard, die als huishoudelijke hulp anderhalf jaar bij Juliana in huis heeft gewoond omschrijft de prinses als "een hele eenvoudige vrouw, ze hielp ons altijd met de vaat", en voormalig matroos Adriaan Kannegieter vertelt over de overtocht naar Canada met de kruiser Sumatra.

Er zijn ook unieke, nooit eerder vertoonde foto's te zien uit het fotoalbum van Martine Feaver, ondermeer van het vertrek uit Den Haag en van de drie rechercheurs die inwoonden in Canada. Volgens het bijschrift werden zij "de mannetjes" genoemd.

Bekijk hier de promo.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief