Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Anne Frank Stichting: Geert Wilders is extreem-rechts

10 dec 08 - Door Mirjam Bartelsman en Nynke de Zoeten

Kijk of luister naar: Anne Frank Stichting: Geert Wilders is extreem-rechts

Geert Wilders heeft publiekelijk altijd afstand gehouden tot extreem-rechts. Zo distantieert hij zich van het Vlaams Belang en het Franse Front National.

Maar zijn uitspraken en ideeën - onder andere zijn 'tsunami van moslims'- uitspraak en zijn voorstel tot een verbod op de Koran - en zijn islamfilm Fitna leidden tot flinke commotie. In een lesboek werd Geert Wilders zelfs in één adem genoemd met het boek Mein Kampf. Iets wat later overigens werd gerectificeerd.

Volgens onderzoekers van de Anne Frank Stichting en de Universiteit Leiden zijn Wilders en de PVV extreemrechts, maar niet neonazistisch. Dat staat in in de achtste Monitor Racisme & Extremisme die vanmorgen in Amsterdam gepresenteerd is. Volgens de onderzoekers is het probleem van 'islamofobie' in Nederland het afgelopen jaar aanzienlijk groter geworden.

PVV-leider Wilders reageerde meteen woedend op de conclusies van het rapport. "Ze zijn helemaal van de pot gerukt. Het is een belediging van de PVV en onze kiezers", stelde de PVV-leider.

In NOVA onderzoekers en PVV-stemmers over de ideologie van Wilders.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief