Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Houdt de wereld vertrouwen in de dollar?

20 mrt 09

Kijk of luister naar: Houdt de wereld vertrouwen in de dollar?

De waarde van de dollar is fors gedaald na de beslissing van de Amerikaanse centrale banken (Fed) om ruim duizend miljard dollar extra in de economie te pompen. Het vertrouwen in de dollar, nog steeds de wereldmunt, daalde onmiddellijk. De waarde van de euro schoot omhoog: vijf procent in 24 uur. Eén euro is nu 1.37 dollar waard.


Nieuw geld
De duikeling is te danken aan centrale bank-president Ben Bernanke, die heeft besloten om overheidsschulden over te nemen. Voor een totaalbedrag van 300 miljard dollar. Dit financiert hij door nieuw geld te creëren. De meest vergaande stap die een president van de centrale bank kan nemen.

Slechte leningen
Vorig jaar november al besloot de Fed op grote schaal slechte leningen over de nemen van hypotheekbanken als Freddie Mac en Fannie Mae. Aanvankelijk ging het om een bedrag van 500 miljard dollar. Deze week is dat uitgebreid tot 1,25 biljoen dollar.

Beurs
De effectenbeurs op Wall Street reageerde positief op de aankondiging. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken houdt de rente gelijk op een bandbreedte tussen de 0 tot 0,25 procent.

Gevaar
De beslssing van Bernanke is echter niet zonder gevaar: als er teveel dollars worden bijgedrukt, kan dat gevolgen hebben voor de waarde van de munt. Internationale investeerders zouden kunnen denken dat de dollar eigenlijk niets meer waard is. En er is het gevaar van inflatie. Consumenten krijgen meer te besteden waardoor de vraag naar producten toenemeemt en de prijzen zullen stijgen.

In NOVA de uitleg en de verwachtingen van Wim Boonstra, hoofdeconoom van de Rabobank en Willem Middelkoop, schrijver van het boek: 'Als de dollar valt'.

Naar boven

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief