Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eerste geval Mexicaanse griep in Nederland

30 apr 09 - Door Camelea Buys

Kijk of luister naar: Eerste geval Mexicaanse griep in Nederland

Bij een 3-jarig kind in Nederland is Mexicaanse griep vastgesteld. Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft dat vanmorgen bekendgemaakt.

Het kind is eind april met zijn ouders teruggekomen van een familiefeest in Mexico. Het kind en zijn ouders maken het volgens de minister goed.

Artsen houden de gezondheid van mensen uit de directe omgeving van het kind in de gaten. Er worden ook maatregelen genomen om te voorkomen dat de griep zich kan verspreiden.

Europese Unie
De ministers van de Europese Unie hebben vanmiddag in Luxemburg spoedberaad gehouden over het wereldwijd oprukken van de Mexicaanse griep.

Fase 5
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevindt de ziekte zich in fase 5, een stap voordat gesproken kan worden over een wereldwijde pandemie. Fase 5 houdt in dat het virus in zeker twee landen van mens tot mens overgaat. Dat is onder meer gebeurd in Spanje, waar iemand ziek werd die niet in Mexico was geweest. Mexico geldt als de brandhaard van de ziekte.

Nooddraaiboek
Volgens de WHO hebben de meeste landen tijdens fase vijf nog niet te maken met besmettingen, maar moeten alle overheden de nooddraaiboeken uit de kast halen. In deze fase is er nog maar weinig tijd om voorbereidingen te treffen voor de pandemie daadwerkelijk uitbreekt.

Mutaties
Griepvirussen muteren volgens de WHO snel en zijn onvoorspelbaar. Het is dan ook onduidelijk of en wanneer de Mexicaanse griep een pandemie zal worden. Dit virus is een menselijk griepvirus, dat bestaat uit een mengsel van het 'gewone' griepvirus, het vogelgriepvirus en het varkensgriepvirus. Er is geen vaccin tegen de Mexicaanse griep, wel zijn er medicijnen zoals Tamiflu en Relenza.

Vaccin
Nederland heeft bij de farmaceutische industrie een optie genomen op 34 miljoen vaccins tegen Mexicaanse griep. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) gezegd. Vaccineren is nog niet nodig, maar volgens hem moeten "tijdig stappen" gezet worden voor het geval dat. Die 34 miljoen vaccins moeten voldoende zijn om zonodig de hele bevoking twee keer te behandelen om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Het vaccin moet nog ontwikkeld worden.

Influenza A

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert voortaan een andere naam voor het nieuwe griepvirus. De WHO spreekt nu van influenza A (H1N1) en schrapt de term varkensgriep, die tot nog toe werd gehanteerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besloot de naam van de ziekte gisteren al aan te passen. Het RIVM koos voor de naam 'Mexicaanse griep' in plaats van varkensgriep. Mexicaanse griep past volgens het RIVM beter in het rijtje namen van eerdere griepsoorten,zoals de Hong Kong-griep en Spaanse griep. Er was al commentaar op de term varkensgriep, omdat het gaat om een griepvirus, dat bestaat uit een mengsel van een 'gewoon' griepvirus, een vogelgriepvirus en een varkensgriepvirus.

In NOVA vanavond het laatste nieuws, en een gesprek met minister Ab Klink van Volksgezondheid. In de studio is Roel Coutinho, directeur infectieziekten bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief