Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Strafdossier goudmijn voor criminelen

11 jul 09 - Door Bas Haan

Kijk of luister naar: Strafdossier goudmijn voor criminelen

Justitie stopt zeer privacygevoelige informatie van buitenstaanders in strafdossiers. De bedoeling is openheid over de opsporing, het effect is dat privégegevens van derden in handen van criminelen vallen.


Startinformatie
Om rechters en advocaten optimaal inzicht te geven in het verloop van opsporingsonderzoeken, stopt het Openbaar Ministerie ook zeer gevoelige privégegevens van buitenstaanders in strafdossiers. Dat kan criminelen wel erg in de kaart spelen. Advocaat Peter Plasman komt steeds vaker privé-informatie van derden in zijn stukken tegen. ''Terwijl dergelijke gegevens toch prachtige startinformatie zijn voor een misdrijf.''

Relevant
Uit tal van strafzaken rond fraude en oplichting is bekend dat criminelen azen op dergelijke informatie. “Zo was in Amsterdam een bende Nigerianen actief die naar post hengelde in brievenbussen, juist om achter de naam, het adres en het rekeningnummer van de bewoner te komen. Met die informatie wisten ze een nieuwe bankpas aan te vragen, die ze later ook weer uit de bus hengelden,” herinnert advocaat Peter Plasman zich. “Nu geeft justitie dergelijke informatie over toevallig passerende derden gewoon weg in het dossier tegen mijn cliënt. Dat is ook geen fout of een incident. Het gaat er tegenwoordig systematisch, standaard in. Wij advocaten roepen natuurlijk ook altijd dat we alles moeten kunnen zien wat de politie heeft onderzocht, maar ergens is het toch niet meer relevant, zou je denken. Ik ben behalve advocaat ook burger, en hik er toch wel tegenaan dat dit soort informatie zo rondslingert.”

"Schokkend"
Op verzoek van NOVA en Het Parool, heeft hoogleraar recht en informatisering in lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid Corien Prins de in het dossier gevoegde stukken bestudeerd. ‘Schokkend’, is haar oordeel. “Ik denk dat wij inmiddels zoveel stappen hebben gezet in het alsmaar verzamelen van gegevens van mensen, dat wij als overheid eigenlijk niet meer weten wat er nou precies mee gebeurt,” zegt Prins. “Het is zo vanzelfsprekend geworden dat wij informatie opvragen, en het is haast wel vanzelfsprekend geworden dat wij informatie verstrekken, dat we er niet meer kritisch bij stilstaan: wil ik dit verstrekken aan deze persoon?”

Naïef
De vrees dat al die informatie in verkeerde handen belandt, vindt Prins gerechtvaardigd. “Ik hoor mensen geregeld zeggen: ‘Ik heb toch niks te verbergen’. Maar wat mij betreft is dat uitermate naïef. Dit geval laat het weer zien, hoeveel gegevens er in hoeveel dossiers terechtkomen. Die komen niet alleen terecht bij overheid en bedrijfsleven, maar vervolgens ook in het verlengde daarvan bij allerlei personen waarvan ik denk: daar wil ik vooral niet bekend zijn, met deze gegevens over mij.”

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief