Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aanslag Apeldoorn gericht tegen koningshuis

4 sep 09

Kijk of luister naar: Aanslag Apeldoorn gericht tegen koningshuis

De aanslag op leden van de koninklijke familie was de daad van één man. Karst T. heeft geen hulp gehad bij het voorbereiden en uitvoeren van de aanval op Koninginnedag in Apeldoorn, blijkt uit onderzoek van de Nationale Recherche (NR), dat vandaag openbaar is gemaakt.


De aanslag van Karst T. op Koninginnedag was eigenlijk ook niet te voorkomen. Dat heeft de Nationale Recherche vrijdag gezegd. Het Openbaar Ministerie spreekt van een "slecht voorbereide eenmansactie van een wat geïsoleerde man die in de war was''.

Fatale rit
De dader had slechts enkele voorbereidingen getroffen, aldus de NR. Het is volgens de recherche aannemelijk dat T. niet wist dat er mensen op de kruising stonden op het moment dat hij vanaf de Boslaan vertrok voor de fatale rit. Al rijdend heeft T. een aantal keren geclaxonneerd, maar nooit heeft hij snelheid geminderd, blijkt uit het onderzoek. Technisch onderzoek heeft niet laten zien dat hij heeft geremd.

Motief
Karst T. reed met zijn auto door twee blokkades heen. Zijn fatale rit kostte aan zeven mensen het leven. Het motief van Karst T. voor zijn aanslag op prins Willem-Alexander en/of koningin Beatrix is tijdens het onderzoek niet duidelijk geworden. Hij was wel kritisch op het Koninklijk Huis, maar hing niet een ideologie of levensbeschouwing aan die een dergelijke daad zou verklaren. 

Wel heeft hij de naam van prins Willem-Alexander genoemd toen hij na zijn dodenrit op Koninginnedag tegen monument de Naald in Apeldoorn tot stilstand was gekomen. Tegen een wachtmeester van de marechaussee heeft hij gezegd: "Willem-Alexander is een fascist, hij is een racist en ik wist dat de koningin hier zou komen".
 
Anti-alles
T. zou de monarchie geldverspilling hebben gevonden. Een familielid plaatste die opvatting in zijn brede afkeer van maatschappelijke instellingen. Familie en vrienden typeren T. als antiburgerlijk en anti-alles, zo staat in het rapport van de recherche. Documenten, boeken, aantekeningen en tatoeages suggereren wel een affiniteit met rechts-radicale ideeën. Zo verdiepte Karst T. zich in de oude Noordse volkeren en in het runenschrift. Ook las hij werken van Nietzsche en Celine, maar ook heel andere dingen, aldus de Nationale Recherche.

Aanslag
"De conclusie is dat T. waarschijnlijk niet een bepaalde levensbeschouwing of ideologie aanhing die voor hem als inspiratiebron of legitimatie diende voor een aanslag", staat in het onderzoeksrapport naar de aanslag op Koninginnedag. Wat hem uiteindelijk dreef om op 30 april 2009 op de koninklijke bus af te rijden, is niet meer volledig te herleiden.

In NOVA vanavond, live vanuit Apeldoorn, aandacht voor de drie onderzoeken:
De Nationale Recherche heeft met hulp van het Pieter Baan Centrum het motief van dader Karst T. uitgezocht.
De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (OOV) heeft de voorbereidingen van het feest in Apeldoorn onder de loep genomen. Met als centrale vraag of de hulpdiensten goed hebben gereageerd.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding is ingegaan op de vraag of de beveiliging van de koninklijke familie in orde was en of dat in de toekomst anders moet.

Persconferentie
De persconferenties over de rapporten worden live uitgezonden en zijn vanaf 13.30 uur te volgen via deze link

Paleis het Loo
NOVA komt vanavond live vanuit Paleis het Loo in Apeldoorn en zal gaan over de resultaten van de onderzoeken. Te gast zijn burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn, minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken, nabestaanden, hulpverleners en getuigen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief