Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Web-only: Guusje ter Horst: 'Bedreigen van agenten harder aanpakken' - hele interview

28 okt 09 - Door Guido van Ophoven, Karel Ornstein

Kijk of luister naar: Web-only: Guusje ter Horst: 'Bedreigen van agenten harder aanpakken' - hele interview

Seksistische en racistische beledigingen, doodsbedreigen aan de agent en zijn gezin. Een veldslag op een strandfeest in Hoek van Holland...  Volgens nieuw onderzoek lijkt de politie nauwelijks nog gezag te hebben en het dragen van het uniform lijkt geen bescherming meer te bieden.


Hard aanpakken
Minister Guusje Ter Horst van Binnenlandse Zaken wil het beledigen en bedreigen van agenten harder aanpakken. Agenten voelen zich nu vaak belemmerd om hard en consequent op te treden tegen mensen die agenten beledigen en soms zelfs met de dood bedreigen. 

Doorgeschoten
“We gaan de regelingen die zeggen dat agenten terughoudend moeten optreden, onder de loep nemen. Politieagenten moeten zich vrij voelen om die instrumenten in te zetten zodat niemand nog in z’n hoofd haalt om een agent aan te vallen ”, aldus Ter Horst. Ze vindt dat we in de huidige situatie, waarbij de ene agent wel ingrijpt en de andere niet, 'zijn doorgeschoten'.

Bedreiging
De minister reageert op een onderzoek van de VU in Amsterdam in opdracht van het Instituut Politie & Wetenschap, een onderdeel van de Politieacademie. Onderzoeker professor Jan Naeyé bekeek duizenden dossiers om te zien waar agenten dagelijks mee geconfronteerd worden. Het zijn seksistische, discriminerende beledigingen maar ook bedreigingen met de dood van de agent en zijn gezin.  De straf die er nu op bedreigen van agenten staat is veel te laag, aldus Naeyé. De boete is bijna net zo hoog als die voor ‘bumperkleven”. De straffen moeten volgens Naeyé omhoog.

Recidivist
Ruim 1250 keer per jaar doen agenten aangifte van bedreiging en zo’n 6900 keer van belediging. En het neemt alleen maar toe: het aantal processen verbaal is de laatste tien jaar met zeshonderd procent gestegen. De daders zijn vaak recidivisten en volgens Naeyé moeten de rechters dat meenemen als ze een straf opleggen.

Begrip
Korpschef Frans Heeres van de politie Midden- en West-Brabant zegt rechters weinig begrip hebben voor wat de agenten op straat meemaken: “Ik zou wel graag willen dat rechters kijken naar het effect van hun beslissingen . Ze moeten zelf maar eens meelopen en ervaren wat het is om beledigd en bedreigd te worden”. Ze moeten voldoende straf opleggen en ze moeten kijken naar de recidive. Maar rechters moeten vooral niet denken: dat hoort bij het beroep agent, dus ik straf maar niet “, aldus Heeres die in de Raad van Hoofdcommissarissen de portefeuille geweld tegen politie beheert.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief