Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Chaos rond aanpak Q-koorts

7 dec 09 - Door Judith Pennarts, Jane van Laar

Kijk of luister naar: Chaos rond aanpak Q-koorts

Over de aanpak van de Q-koorts heerst chaos en verwarring: vandaag zouden de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid nieuwe gegevens naar buiten brengen over de verspreiding van de geitenziekte.


Vlekkenkaart
Er zou een zogenaamde vlekkenkaart worden gepresenteerd met de nieuwe brandhaarden. Maar op het laatste moment durfden de ministeries het niet aan. De ministers hadden de deskundigen onder leiding van Roel Coutinho (RIVM) gevraagd te kijken naar de effecten van verschillende manieren om de Q-koorts zo te bestrijden dat in 2010 minder mensen ziek worden. In 2009 trof de Q-koorts 2200 mensen, elf personen zouden aan de ziekte zijn overleden.

Effect
De experts bekeken onder meer wat het effect is als bijvoorbeeld alle dieren op de besmette bedrijven worden gedood, als alleen besmette dieren worden geruimd, als alle melkgeiten en -schapen in een straal van 5 kilometer van gebieden waar mensen wonen of recreëren worden gedood of als besmette bedrijven volledig winddicht worden gemaakt. Ook is rekening gehouden met al eerder genomen maatregelen als het vaccineren van schapen en geiten.

Besmet
Eind oktober maakte de Gezondheidsdienst voor Dieren nog duidelijk dat op dat moment tachtig van de 360 geitenhouderijen in Nederland besmet zijn met Q-koorts. Na herberekeing is de teller teruggezet naar 55.

Sprong
Inmiddels is wel duidelijk dat de Q-koorts definitief de sprong heeft gemaakt naar boven de grote rivieren.

Voorop
Afgelopen zaterdag meldde minister Gerda Verburg (Landbouw) nog dat Volksgezondheid voorop staat bij de bestrijding van Q-koorts. De minister vindt niet dat ze de economische belangen van geitenhouders zwaarder heeft laten wegen bij de aanpak van de ziekte tot nu toe. Ook minister Ab Klink (Volksgezondheid) benadrukt dat Q-koorts een serieus volksgezondheidsprobleem is waarvoor in 2008 voor ruim 3 miljoen euro aan onderzoek is geïnvesteerd. Zij reageren op berichten dat in Nederland onnodig veel mensen ziek zijn geworden door Q-koorts. Diverse GGD-artsen en microbiologen stelden dat gisteren in het tv-programma Zembla; ze vinden ook dat de belangen van geitenhouders zwaarder hebben gewogen dan de volksgezondheid.

Vanuit Oss reageert Hendrik Hoeksema, wethouder Volksgezondheid aldaar en Jos van de Sande, hoofd GGD-Hart van Brabant.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief