Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Besmette kinderboerderijen niet geruimd

6 jan 10 - Door Jane van Laar en Tonko Dop

Kijk of luister naar: Besmette kinderboerderijen niet geruimd

Er zijn nog minstens 19 locaties met besmette geiten bekend bij het ministerie van Landbouw. Maar de geiten worden daar niet geruimd. Dat blijkt uit onderzoek van NOVA.


Het gaat om lokaties die geen melk leveren, bijvoorbeeld kinderboerderijen of hobbyhouders. Alleen melkleverende bedrijven worden nu actief onderzocht op Q-koorts, besmet verklaard en alle drachtige geiten geruimd. Deze 19 locaties werden afgelopen jaar door de Voedsel en Warenautoriteit van het ministerie van Lanbouw bezocht, omdat de GGD constateerde dat veel mensen in de omgeving ziek waren geworden.

Consequenties
Na onderzoek werd inderdaad besmetting met de Q-koorts bacterie geconstateerd. Tot vandaag werden er geen consequenties aan verbonden. Het RIVM heeft deze week een advies uitgebracht aan de betrokken ministeries, over wat te doen met dit soort besmette locaties. Dat advies werd eind deze week bekend verwacht, maar vanavond al maakten de minister Klink en Verburg bekend dat kinderboerderijen voor ruiming gespaard blijven. Daarmee volgen ze de adviezen van deskundigen.

Extra aandacht
Direct contact met geiten of schapen brengt volgens de deskundigen geen extra risico met zich mee. Er zijn 'geen epidemiologische aanwijzingen' dat kinderboerderijen en kleine bedrijven een hoog risico vormen voor de gezondheid. De bewindslieden vragen van deze bedrijven wel extra aandacht voor de al bestaande hygiënemaatregelen. Ook worden de bedrijven meegenomen in het vaccinatieprogramma 2010. Lammeren kan verder het beste ergens waar er geen publiek bij kan. De bacterie die q-koorts veroorzaakt, komt immers vooral vrij bij het ter wereld brengen van lammetjes. 

Kinderboerderij gesloten
Vorig jaar bleek uit onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit dat kinderboerderij De Höfte in Oldenzaal besmet is. De Höfte is op last van de plaatselijke GGD en de gemeente gesloten. Zij vonden het risico van hun 13 besmette geiten te groot voor de bezoekers. Vooral ook omdat er drie geiten drachtig zijn en eind februari gaan lammeren. Zover zij weten zijn er geen andere kinderboerderijen gesloten in het land.

Besmettingshaard
De kinderboerderij zat met de handen in het haar. Ze willen geen besmettingshaard voor hun bezoekers zijn, maar nu ze dicht zijn, kunnen ze hun functie niet uitvoeren. Ze verwijten de overheid vooral veel onduidelijkheid. "In augustus wisten we al dat we besmet waren. Maar we konden geen vaccin krijgen. Onze dierenarts had zelfs vaccins over, maar mocht dat niet voor ons gebruiken. Die heeft het moeten vernietigen. Toen wij later in het seizoen voor de keuze kwamen om te dekken, hebben wij advies gevraagd bij het ministerie van LNV. Die zeiden toen dat het geen probleem zou zijn om te dekken. Nu zitten we met drie drachtige geiten met Q-koorts, terwijl op andere locaties drachtige geiten worden geruimd. We weten niet waar we aan toe zijn."

Wrang
Voor de inmiddels 61 wel besmet verklaarde geitenbedrijven is het wrang. Misschien zijn er bij hun geiten ook maar drie van de bijvoorbeeld 600 drachtige dieren besmet. "De test wordt gedaan via de melktank van de bedrijven. Eén besmet dier is genoeg voor een positieve test." zegt het Centraal Veterinair Instituut in De Volkskrant van 30 december jl..

Verweer
Dit is waar de nieuw opgericht Nederlandse Geitenhouderij Vakbond (NGHV) tegen in het verweer komt. Martien Rongen, vanavond ook aan het woord in NOVA, zegt in het Agrarisch Dagblad: "De aangesloten melkgeitenhouders hebben volgens Rongen heel duidelijk het gevoel dat de geitenhouderij wordt geslachtofferd om de onrust over de Q-koorts in Nederland weg te nemen. Daarom worden geitenbedrijven met een enkele besmetting zonder pardon geruimd, zonder dat dieren individueel worden getest, en worden kinderboerderijen met ook besmette geiten en schapenbedrijven met rust gelaten. "Ik wens niemand toe dat ook andere dieren worden geruimd, maar het is toch vreemd dat een schapensector, die meer dan vier keer zo groot is als de geitenhouderij en waar dieren ook besmet raken en ooien ook bacterie uitstoten bij het aflammeren, eigenlijk helemaal met rust wordt gelaten. Terwijl daar niet eens wordt geënt. Om over de kinderboerderijen maar te zwijgen."

Volgens het Agrarisch Dagblad maken de ministers een grove fout met hun beslissing geiten op kinderboerderijen niet te ruimen. Lees hier hun reactie.

NOVA zocht de mensen in Oldenzaal vandaag op.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief