Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Web-only: Willekeur in aanpak Q-koorts

18 jan 10 - Door Judith Pennarts en Jane van Laar

Kijk of luister naar: Web-only: Willekeur in aanpak Q-koorts

Het ministerie van Landbouw weet al zes maanden van een groot, met Q-koorts besmet vleesschapenbedrijf in Nuenen in Brabant. Dit besmette bedrijf valt gek genoeg niet onder de huidige strenge Q-koorts maatregelen, en dus mogen de dieren daar rustig blijven rondlopen.


Lees ook:
Extra onderzoek naar Q-koorts op vleesschapenhouderijen

Ondanks 46 Q-koorts patiënten die met dit bedrijf in verband zijn gebracht. Er worden momenteel alleen dieren geruimd van besmette geiten en schapenbedrijven die melk produceren.

Schril contrast
Dit staat in schril contrast met de doortastendheid van de rechter vandaag. Het zekere werd voor het onzekere genomen, met het besluit dat het geitenbedrijf van Jan Schepers in het Gelderse Laren geruimd moet worden. Ondanks twijfels over de besmetting. Schepers spande vorige week een kort geding aan tegen de ruiming, omdat de tests op de melk niet steriel en niet volgens het protocol zouden zijn uitgevoerd. De geitenhouder is er van overtuigd dat zijn dieren gezond zijn en dat de melkmonsters besmet zijn geraakt tijdens het onderzoeksproces. De monsters worden doorgaans niet met wegwerp materiaal afgenomen en ook de rechter sprak over dezelfde 'paplepel' die door de melk gaat van verschillende bedrijven. Morgen worden de dieren geruimd.

Geen maatregelen
Op het vleesschapen bedrijf in Brabant bleken, na onderzoek door de Voedsel- en Waren Autoriteit, 19 van de 20 onderzochte dieren besmet met Q-koorts. Dit is al vanaf augustus 2009 bekend bij het ministerie van Landbouw. Er zijn er tot nu toe geen maatregelen genomen. Er staat geen bord in de tuin dat het bedrijf besmet is, er is geen wettelijk bezoekersverbod en er is niet gevaccineerd.

Interne notitie
GGD-arts Ter Schegget uit zijn zorgen over het uitblijven van maatregelen, in december 2009 in een interne notitie aan Landbouw, RIVM en VWA. Vandaag zegt hij: “Ik zie nog steeds geen aanwijzingen dat men serieus kijkt naar wat er met de vleesschapenbedrijven moet gebeuren."

Kamerbrief 6 januari
De minister van Landbouw schrijft in haar brief van 6 januari jl. aan de kamer over vleesschapenbedrijven: "Vleesschapen kunnen ook grootschalig gehouden worden. Op grootschalige vleesschapenbedrijven wordt ook door grote aantallen ooien tegelijk afgelammerd in strostallen. Omdat deskundigen aangeven dat de bron van de humane epidemie gevonden kan worden in de grootschalige melkgeiten- en melkschapenhouderij, zijn de meeste maatregelen op die categorie bedrijven gericht. Deskundigen geven in hun advies van 24 juli 2009 aan dat er geen aanwijzingen zijn dat vleesschapenbedrijven een rol spelen in de epidemie." Maar het ministerie van Landbouw is wel degelijk al een half jaar op de hoogte van dit grote besmette vleesschapenbedrijf in Brabant. Maatregelen blijven daar echter uit.

Locaties niet bekend
Besmette drachtige geiten en schapen op vleesschapenbedrijven, hobbyboerderijen, en kinderboerderijen ontspringen tot nu toe de dans, en worden niet geruimd. NOVA meldde op 6 januari al dat er minstens 19 van dit soort besmette locaties bij het ministerie van LNV bekend zijn. Al deze locaties zijn afgelopen jaar aan het licht gekomen nadat in de omgeving mensen Q-koorts hadden gekregen en er gericht onderzoek werd gedaan op de bedrijven. Het ministerie wil de adresgegevens van deze besmette locaties niet aan NOVA bekend maken omdat er geen gevaar zou zijn voor de volksgezondheid.

Reacties
PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens stelt in een reactie dat de overheid de adresgegevens moet vrijgeven. "Daar hebben we zelf ook om gevraagd. Bedrijven die aantoonbaar zijn besmet moeten openbaar gemaakt worden, of dat nou geitenbedrijven, kinderboerderijen of vleesschaapbedrijven zijn." Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren stelt: "Dit is het zoveelste voorbeeld dat de Q-koorts niet goed is opgepakt door de overheid, en ook nu nog steeds niet wordt opgepakt. Ze laten weer de volksgezondheid in gevaar komen. Dit is falend beleid." SP-Kamerlid van Henk van Gerven vindt: "De positie van de ministers komt in het geding als het zo door blijft gaan. Gerda Verburg moet van dat dossier af en Volksgezondheid moet nu de enige kapitein op het schip worden."

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief