Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

LPG-installaties staan op levensgevaarlijke plaatsen

20 apr 10

Kijk of luister naar: LPG-installaties staan op levensgevaarlijke plaatsen

Mensen die in de buurt van een LPG-tankstation wonen, lopen een veel groter risico dan tot nu werd aangenomen. Bij een explosie van de LPG-opslag zullen omwonenden eerder dodelijk getroffen worden. 


Ontploffing
Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk rapport van de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen (AGS). Volgens die raad is het risico op een ontploffing het grootst als de LPG-tank wordt bijgevuld. Toch staan er op slechts tientallen meters van opslagtanks, huizen, scholen en kantoren.

Oude gegevens
Uit het vertrouwelijke onderzoek, blijkt dat afstand tussen huizen, scholen en kantoren en de LPG-opslagtank is bepaald op basis van verkeerde en verouderde gegevens. "We rekenen met gegevens die uit de jaren zeventig stammen. Dat zijn dus oude gegevens van stoomvaten die niet kloppen", zegt Chris Pietersen van de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen vanavond in NOVA. "Mensen hebben die geïnterpreteerd, mensen die ook onvoldoende kennis op dat gebied hebben, op een manier die ook niet klopt, en dan rekenen we dus het risico te optimistisch uit."

Overlijden
Volgens de raad - die het kabinet en de Tweede Kamer adviseert over de opslag en transport van gevaarlijke stoffen - hebben die rekenfouten vergaande consequenties. Pietersen: "Dat betekent dat mensen die te dicht bij wonen, een te hoog risico lopen, een te grote kans hebben om getroffen te worden en te overlijden in een geval van zo’n ontploffing of een gaswolk explosie van LPG. Dat kunnen we nooit helemaal voorkomen maar we schatten dat risico verkeerd in."

Snelweg
De Vereniging Vloeibaar Gas, de brancheorganisatie van LPG-opslag, schrikt van de conclusies. "In die zin, we dachten tot vandaag dat wij zeer veilig en goed bezig zijn", zegt directeur Frans Melcher de Leeuw. Maar volgens de AGS zullen de LPG-tankstations verdwijnen uit de bebouwde kom. "Waarom kan LPG niet alleen langs de snelweg. Dat is natuurlijk veel veiliger, daar wonen mensen niet zo dicht erom heen, dus uiteindelijk zullen we daar misschien wel naar toe moeten. En ook als we beter gaan rekenen zal het daar uiteindelijk wel op uit draaien", aldus Pietersen in NOVA.

De raad zegt in haar advies dat niet alleen de risico’s met LPG-opslag veel groter zijn: ook bij de opslag van andere gevaarlijke stoffen zoals chloor en ammoniak worden dezelfde rekenfouten gemaakt. Ammoniak wordt onder andere gebruikt bij ijsbanen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief