Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hoop voor de verstokte roker?

17 jun 10

Kijk of luister naar: Hoop voor de verstokte roker?

De overheid ontmoedigt roken met een rookverbod in de horeca en roken wordt steeds duurder. Toch rookt nog altijd ongeveer eenderde van de Nederlanders, gemiddeld 14 sigaretten per dag.


Stoppen
Eenderde van de rokers is van plan om ooit te stoppen, en elk jaar proberen ongeveer 1 miljoen rokers definitief afscheid te nemen van de sigaret. Meestal lukt dat echter niet; van de mensen die in 2008 stopten was er een jaar later nog maar een heel klein percentage rokers gestopt. Voor meer dan negen op de tien mensen die een stoppoging doen, is de sigaret uiteindelijk toch te sterk.

Prikken
Maar voor de verstokte roker is er nu hoop. Er wordt gewerkt aan het zogenaamde anti-rookvaccin. Een paar prikken en iemand is niet meer gevoelig voor sigaretten. Eén keer voor de bijl gaan en er dan weer aan vastzitten kan dan niet meer.

Het onderzoek
Het nicotine-vaccin kan er mogelijk voor zorgen dat het lichaam speciale antilichamen tegen nicotine maakt. De verslavende werking van nicotine treedt op zodra dit de hersenen bereikt. Zodra nicotine zich bindt aan antilichamen kan het niet meer naar de hersenen worden getransporteerd en mogelijk kan daardoor het bevredigende gevoel dat wordt veroorzaakt door het roken van een sigaret worden voorkomen. Naast het onderzoeken van de werkzaamheid en de veiligheid van het vaccin zal ook worden bepaald hoeveel antilichamen mogelijk tegen nicotine worden gevormd na vaccinatie met NicVax en hoelang deze antilichamen in het lichaam actief blijven.

Gedrag
Maar zullen rokers door die prik ook echt hun gedrag gaan veranderen? Zorgt het vaccin er echt voor dat een roker niet meer verlangt naar die sigaret bij de koffie, in de pauze, of na het eten? Vanavond in NOVA de laatste ontwikkelingen.

 

In dezelfde uitzending

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief