Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bouterse's Bluf

29 NOV 07

Daar is-ie weer. Met zijn gebruikelijke grappen en grollen, zijn schampere opmerkingen aan het adres van Nederland en die altijd dreigende ondertoon.

Desi Delano Bouterse. Nog altijd een man om rekening mee te houden. Deze week keerde hij voor even terug op het politieke toneel in Suriname, met een one-man show waarin zijn ster nog één keer flonkerde.

Nog altijd is hij de sterke man die in 1980 afrekende met de halfzachte politieke kliek in de toen 5 jaar jonge republiek; de leider die de oude, maar invloedrijke kolonisator durft te trotseren en zelfs te kleineren. En nog altijd is hij de spin in het web van de NDP, de grootste politieke partij in Suriname.

Bouterse is de enige politicus in Suriname die zich in het licht van de (vooral Nederlandse) camera's kan gedragen als een onaantastbaar idool. Maar schijn bedriegt. Bouterse is ook, en vooral, verleden tijd. Zijn naam is voor altijd verbonden aan het meest traumatische moment in de nog prille geschiedenis van het land: de 8 december moorden. Al 25 jaar lang leggen ze een schaduw over de politiek in Suriname. Nu is het moment gekomen om af te rekenen met dat trauma.

Met de berechting van Desi Bouterse kan Suriname eindelijk die zwarte bladzij omslaan, en de blik richten op de toekomst. Bouterse heeft, paaiend en dreigend, alles in het werk gesteld zijn berechting te voorkomen. Paaiend is het hem niet gelukt. Zijn poging een amnestieregeling af te dwingen in ruil voor het nemen van 'politieke verantwoordelijkheid' voor de moorden is allang aan de kant geschoven. Wat rest zijn de dreigementen, maar de vraag is of hij nog serieuze troeven achter de hand heeft.

Eén van Bouterse's dreigementen is dat er een beerput zal opengaan, als hij voor de rechter moet verschijnen. Maar hoe groot kan de beerput zijn in een land van een half miljoen mensen, waar ieders geheim een publieke roddel is? Het Bouterse-kamp heeft wat pogingen ondernomen rechters en getuigen onderuit te halen, maar veel indruk maken ze tot nu toe niet.

Een klein succesje is het compromitteren van kandidaat-rechter Nankoesing, van wie plotseling een foto uit 1982 is opgedoken waarop hij - met geweer - poseert naast een van de mannen die in 1982 betrokken was bij een coup tegen Bouterse en kort daarna werd geëxecuteerd. Nankoesing lijkt daarmee niet de aangewezen man om een oordeel te vellen over zijn vroegere legerchef. Maar voor hem is eenvoudig een ander te vinden.

Belangrijker is de getuigenis van twee oud-militairen, die gehakt maken van Bouterse's bewering dat hij zelf niet aanwezig was bij de 8-december moorden. Een optreden van het tweetal in NOVA zorgde voor een hoop opwinding in Paramaribo, vooral ook na berichten dat NOVA zou hebben betaald voor hun medewerking aan een (verzonnen) reconstructie. De advocaat van Bouterse wist zelfs te melden dat de twee getuigen helemaal niet in het strafdossier voorkomen.

Wie dat dossier inziet weet beter. Daar is letterlijk een blauwdruk te vinden van de reconstructie die NOVA heeft uitgezonden. En dat zegt veel over de troeven die Bouterse nog kan spelen. Het heeft er alle schijn van dat hij in de rechtszaal met lege handen zal staan.

De laatste kaart die Bouterse vol bravoure op tafel heeft gelegd is de suggestie dat hij de minister van Justitie kan maken en breken vanwege een schimmig verleden in de cocaïnehandel. Een suggestie die de minister zelf promoveerde tot troef met de paniekerige reactie dat Bouterse op het punt staat chaos te creëren door het plegen van aanslagen.

Het is de laatste ronde in een bizar pokerspel. De inzetten zijn verhoogd, maar kaarten liggen op tafel. Bluffen kan niet meer. Het uur van de waarheid is aangebroken voor Suriname en Desi Bouterse.
 

Tags:
bouterse
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief