De Nederlandse Opera: Het sluwe vosje

06-12-2010

Zwevend tussen vrolijkheid en weemoed, realisme en sprookje, schiep Leoš Janáček met het verhaal van het jonge vosje – dat door de boswachter gevangen wordt, haar vrijheid herwint, verliefd wordt, een gezin sticht en uiteindelijk door een stroper wordt gedood – zijn meest onconventionele werk. Om de eeuwige kringloop van worden en vergaan uit te beelden heeft Janáček een dierenwereld gecreëerd en afgezet tegen de mensenwereld. In wreedheid blijken beide werelden niet voor elkaar onder te doen. Bij zijn melodievorming ging de componist uit van de menselijke spraak; ook liet hij zich inspireren door dierenstemmen.
Lawrence Renes dirigeert na Doctor Atomic opnieuw het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het Sluwe Vosje is een reprise van de productie uit 2006 door regisseur Richard Jones. Hij tekende eerder voor Mazeppa, Der fliegende Holländer (1993) en Jenůfa. Het team van Het Sluwe Vosje bestaat verder uit Antony McDonald (decor/kostuums), Matthew Richardson (licht), Philippe Giraudeau (movement) en Klaus Bertisch (dramaturgie). Rosemary Joshua vertolkt evenals in 2006 de titelrol.

Meer informatie op de website van De Nederlandse Opera

Hierbij een videofragment van Het sluwe vosje:Volgend jaar is Het sluwe vosje te zien in de operamaand van NTR Podium (december 2011)

Credits:

Het gezelschap:
De Nederlandse Opera

Muzikale leiding:
Lawrence Renes

Regie:
Richard Jones

Cast:
Dale Duesing, Ellen van Haaren, John Graham Hall, Alexander Vassiliev, Patrick Schramm, Robert Poulton, Tom Haenen, Annett Andriesen, Rosemary Joshua, Hannah Esther Minutillo, Tomoko Makuuchi, Janine Scheepers, Monique Scholte , Pascal Pittie, Madieke Marjon, Marion van den Akker, Fang Fang Kong, Ineke Berends, Myra Kroese, Maartje de Lint

Orkest:
Nederlands Philharmonisch Orkest

Koor:
Koor van De Nederlandse Opera