De Nederlandse Opera: Fidelio

06-12-2010

In een Spaanse staatsgevangenis wordt de politieke gevangene Florestan al twee jaar zonder proces in het geheim vastgehouden door de gouverneur van de gevangenis, Don Pizarro. Florestans vrouw Leonore vermoedt waar haar man zich bevindt. Zij verkleedt zich als man en weet een baantje te krijgen als assistent van Rocco, de cipier. Diens dochter Marzelline wordt prompt verliefd op de ’jongeman’ die zich Fidelio noemt. Op de naamdag van de koning wordt aan sommige gevangenen amnestie verleend. De minister Don Fernando heeft gerichten vernomen over een onschuldige gevangene. In plaats van amnestie te verlenen besluit hij persoonlijk een onderzoek in te stellen. Als dit Don Pizarro ter ore komt, besluit hij Florestan te doden en in de kerker te begraven in een nieuw te delven graf.

Leonore gaat met Rocco naar de duistere kerker om het graf te graven. Ze herkent haar man aan zijn stem. Als Don Pizarro Florestan wil doden, grijpt Leonore in: ze maakt zich bekend en bedwingt Don Pizarro met een pistool. Don Fernando arriveert en herkent in Florestan een verdwenen vriend. Alle gevangenen worden vrijgelaten en Leonore maakt de ketenen van haar man los. Allen prijzen de opofferende echtelijke liefde.

 Fidelio van Ludwig van Beethoven (1770-1827) is een co-productie met de Maggio Musicale Fiorentino, Florence. De titelheldin in Beethovens enige opera is de gepersonifieerde menselijkheid; zij staat voor liefde en vrijheid, zoals haar tegenspeler Pizarro haat en onderdrukking representeert.

De opera ging 2 december 2010 in première, voor een overzicht van de voorstellingen kijk op:

De Nederlandse Opera