NTR Podium: Ties Mellema en Maak: een stadsopera over de vuurwerkramp in Enschede.

21-11-2010  NED2  (opera)

De eerste tien minuten een portret dat Lucas van Woerkum (Certo productions)  maakte over de saxofonist Ties Mellema die op 14 november j.l. de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding die ons land op muzikaal gebied kent, ontving.

NTR Podium portretteert vier Enschedeërs die de vuurwerkramp, nu 10 jaar geleden, van heel dicht bij meemaakten. Zij overleefden het, 21 anderen niet. Alle vier spelen ze een belangrijke rol in de opera MAAK, een stadsopera over de Enschedese vuurwerkramp. Hun belevenissen vormen het verhaal van deze opera. De Enschedeërs worden gevolgd en geïnterviewd tijdens de repetities van de opera. Regie: Jan Kelder

Bea van de Veerdonk. Een gepensioneerde onderwijzeres. Zij gaat nooit kijken bij een ongeluk. Maar de vuurpijlen zien er zo mooi uit. Zo belandt ze midden in het rampgebied, kan schuilen onder een trap en denkt te midden van explosies en vuur dat ze dood gaat.

Geert Meuffels. Zijn huis wordt totaal verwoest. Alleen een onderbroek kan hij nog vinden op de plek waar eens zijn huis was. Hij komt in conflict met de autoriteiten en maakt voor MAAK daar een lied over.

Jan Garritsen. Hij zingt al 40 jaar in het koor van de Nationale Reisopera in Enschede. Hij werd in de verwoeste wijk geboren. Als kind van drie had hij in de tuin van zijn ouderlijk huis een visioen van de ramp. Jaren durft hij niet meer in de tuin te komen. Hij heeft in de opera een hoofdrol.

Onno Raspe. Hij is in 2000 hoofd bierbereiding bij Grolsch en leidt de bedrijfsbrandweer. Een paar dagen na de ramp gaat hij in een hoogwerker op zoek naar de stoffelijke resten van een studente die recht tegenover de vuurwerkfabriek woonde. Er is nooit meer iets van haar teruggevonden.

Artistiek verantwoordelijk voor deze produktie zijn componist Frank Deiman en regisseur Ellen den Hollander. De stadsopera wordt gespeeld in een oude weverij aan de rand van Enschede. Het gebouw wordt na de voorstellingen afgebroken.

Achtergrond:
Op 13 mei 2000 ontploft een vuurwerkfabriek in een dichtbevolkte wijk in Enschede. Er vallen 21 doden. Bijna 1000 mensen raken gewond. Honderden woningen en bedrijven worden verwoest. Nu, 10 jaar later, komt er op initiatief van het Nationaal Muziekkwartier en het dagblad Tubantia, een stadsopera over deze ramp. Het Muziekkwartier is een samenwerkingsverband van o.a. het Orkest van het Oosten, de Nationale Reisopera, het Conservatorium en de Muziekschool. De opera is een voorbeeld van community art. De belevenissen van Enschedese burgers die de ramp meemaakten vormen het verhaal van de opera. Veel van deze betrokkenen spelen een rol in de opera, als figurant, acteur of zanger.

 

Portret van Jan Kelder van vier Enschedeërs die de Vuurwerkramp, nu tien jaar geleden, van heel dicht bij meemaakten. Zij overleefden het, 21 anderen niet. Alle vier spelen ze een belangrijke rol in de opera MAAK, een stadsopera over de Enschedese vuurwerkramp. Hun belevenissen vormen het verhaal van deze opera. De Enschedeërs worden gevolgd en geïnterviewd tijdens de repetities van de opera.