Verre Verwanten van Harm Edens en Stephanie de Brauw

Uitzending: Zaterdag 15 december 20:15 uur op Nederland 2.

In deze aflevering van Verre Verwanten zijn schrijver en presentator Harm Edens en studente Stephanie de Brauw te gast. Hun stamboom is uitgezocht door het Centraal Bureau voor Genealogie en staat centraal in dit programma.

De eerste vraag van het programma gaat over een Verre Verwant van Harm Edens. Zijn opa Harm Edens werd in 1887 in het Groningse Bellingwolde geboren. In de crisisjaren van de jaren dertig was hij schoenmaker in Veendam. Ook hij had vast moeite het hoofd boven water te houden.

De tweede vraag gaat over een voorouder van Stephanie de Brauw: Alida Gerbade. Zij trouwt op 5 april 1761 met Engelbert de Gijselaar. Hij werd in 1835 verheven in de Nederlandse adel. Over adelverheffingen gaat deze vraag. De uitleg komt van Albert Gevers Mensema van de Werkgroep Adelsgeschiedenis.

Vervolgens gaan we verder in de stamlijn van Harm Edens, naar zijn voorvader Willem Geuchies Stuit. Hij wordt geboren in 1767 in Veendam. Margreet Beetsma ontdekt dat hij schipper was, net als zijn zoon Harm Willem Stuit. Ze voeren vracht door een groot deel van Europa, zelfs tot Riga aan toe.

Terug in de lijn van Stephanie de Brauw, komen we uit bij Hieronymus van Gerbade. In de achttiende eeuw was hij Schout en Schepen in Den Bosch. Hij was protestants in het verder katholieke zuiden van Nederland en ging naar de protestantse dienst in de Sint-Janskathedraal. Deze kathedraal is namelijk tijdens de beeldenstorm van 1566 protestants geworden. Pas met de komst van Napoleon in de negentiende eeuw, werd de Sint-Janskathedraal weer katholiek. Over de beeldenstorm gaat deze vierde vraag.

Hierna gaan we weer verder in de lijn van Harm Edens en komen we een niet onaanzienlijke man tegen: Adriaan Geerts van Wildervanck. Hij was in de eerste helft van de zeventiende eeuw ontginner en aanlegger van de veenkoloniën Veendam en Wildervank. Om zijn eigendom veilig te stellen, noemde hij die laatste veenkolonie naar zichzelf: het dorp Wildervank. De vraag gaat over de herkomst van plaatsnamen, want die liggen niet altijd zo voor de hand als in dit geval!

Tot slot nog eenmaal terug in de lijn van Stephanie de Brauw: we komen Johanna de Laet tegen. Zij werd in 1623 geboren in Leiden en trouwde in Amerika met Hieronymus Ebbingh, die een perceel bezat aan Stone Street in het huidige New York. Margreet gaat in Manhattan op zoek naar de boerderij van Johanna.

Aan het eind krijgen Harm Edens en Stephanie de Brauw clous over wie hun verst gevonden voorouder is.
Harm Edens stamt af van een predikant: Ds. Nicolaus Waker. Hij werd niet in Groningen geboren, maar in Medemblik in 1638. Hij verliet huis en haard voor missiewerk in Afrika, en stierf een eenzame dood in St. George d’Elmina in Ghana in het jaar 1682. En de Verre Verwant van Stephanie de Brauw is een Grote Bekende uit de Nederlandse Geschiedenis! Hun afstammingsreeksen staan hieronder.

Bekijk de hele uitzending van Verre Verwanten met Harm Edens en Stephanie de Brauw

Bekijk de apotheose van de afstamming van Harm Edens

Bekijk de apotheose van de afstamming van Stephanie de Brauw

www.cbg.nl

 


open inrichting

1849 - Te Santpoort wordt de eerste open psychiatrische inrichting van Nederland geopend: geen tralies meer voor de ramen, nauwelijks nog isoleercellen. In plaats daarvan open ramen en lage muren, om de patiënten te laten genieten van de natuur.

Ondertussen in de...

Volle middeleeuwen
Volle middeleeuwen
900-1300
Het einde van het Karolingische Rijk komt in zicht...