Wie zoet is...

Bestaat hij wel écht?
[klik voor vergroting]
Het is met Sinterklaas als met zo veel andere feesten: hoe het feest precies is ontstaan is onduidelijk.

Volgens sommigen was Sinterklaas oorspronkelijk de Germaanse oppergod Wodan, die in december op zijn achtbenige schimmel Sleipnir door de lucht reed om de akkers vruchtbaar te maken. Hij werd vergezeld door een zwarte reus, die daartoe met zijn roede de akkers aanraakte.

De kerk zou Wodan later tot Sinterklaas hebben gemaakt, zoals de kerk wel meer heidense gebruiken overnam.

Volgens een andere legende is Sinterklaas genoemd naar de Turkse Nicolaas van Myra, die tijdens zijn leven al als een grote kindervriend bekend stond en die na zijn dood heilig werd verklaard.

Hoewel Sinterklaas dus ieder jaar uit Spanje naar onze streken komt, stierf hij rond het jaar 325 in Turkije. En daar werd hij ook begraven, in een kerkje dat nog altijd bestaat. Maar zijn gebeente werd in de 11de eeuw door Italiaanse kooplieden meegenomen naar Bari, om daar in een speciaal voor hem gebouwde kerk te worden herbegraven.

Sinterklaas in de gedaante zoals wij hem kennen, de strenge maar rechtvaardige heilige, bijgestaan door zijn knecht, stamt uit de 19de eeuw. Sindsdien worstelt jong Nederland met zijn geloof in Sinterklaas en stelt iedereen zich op een goede dag de vraag of hij wel écht bestaat.

hoepelrokken

1840 - Introductie van opblaasbare buizen van gevulkaniseerd rubber, voor de vervaardiging van hoepels voor de hoepelrok. Het kledingstuk wordt gedragen tot omstreeks 1850.