Een stad van hout

De meeste middeleeuwse huizen waren van hout en dat er ergens brand uit zou breken was dan ook dé grote angst van alle stedelingen.
[klik voor vergroting]
In 1400 was Dordrecht met 9000 inwoners een van de grootste en belangrijkste steden ten noorden van de rivieren. Ter vergelijking, Amsterdam had in die tijd 5000 inwoners. De vele honderden houten huisjes stonden dicht op elkaar en bestonden meestal uit twee vertrekken: voor aan de straatkant de winkel of werkplaats en daarachter het woonhuis.

Achter de huizen stonden aanvankelijk stallen voor het vee, maar omdat later in de Middeleeuwen veel steden volledig werden volgebouwd, zouden deze bij gebrek aan ruimte verdwijnen. Wat niet wegnam dat het vee tot ver in de 19de eeuw wel in de stad zou blijven.

De meeste middeleeuwse huizen waren van hout en dat er ergens brand uit zou breken was dan ook dé grote angst van alle stedelingen. Die angst was zeer gerechtvaardigd, want in de huizen werden open vuren gestookt. Schoorstenen ontbraken nog in de meeste huizen; de rook verdween door een rookluik in het dak.

De gevolgen van een brand waren soms rampzalig. Zo brandde in 1324 vrijwel de hele stad Zwolle af. Slachtoffers vielen er niet, maar er bleven maar negen gebouwen behouden! Vanaf ongeveer 1400 probeerden stadsbesturen ellende te voorkomen met brandkeuren en brandvoorschriften.

Gaandeweg de 15de eeuw besloten steeds meer steden het bouwen van houten huizen binnen de stadsmuur helemaal te verbieden.

modepoppen

1785 - Sömmering maakt uitgebreide anatomische studies over de slechte invloed van het korset op het vrouwelijke lichaam. Het insnoeren van de ribben belemmert de ademhaling, vervormt de lever en drukt maag, nieren en darmen in het bekken, met verstoppingen als gevolg. Ook bloedsomloop en spierfuncties komen in het gedrang. Op de afbeelding een 18de eeuwse pop, modieus gekleed in een aan de voor- en achterzijde afgeplatte hoepelrok. Dergelijke modepoppen werden als voorbeeld van de laatste mode vanuit Parijs naar alle windstreken verzonden.