Romantiek op het ijs

In de jaren veertig van de 19de eeuw, het tijdperk van de Romantiek, heerste in Nederland een burgermanscultuur. Zowel de rijken als de kleine burgerij winkeliers, klerken, meesterknechts volgden de mode.
Op dit winterse portret van het echtpaar Thijsen, uit 1845, draagt meneer het donkere maar elegante mannenkostuum uit die tijd...
[klik voor vergroting]
De laatsten bestelden het zondagse goed het liefst bij de kleermaker. Dagelijkse kleding echter werd zelf gemaakt of was tweedehands. De mode uit deze periode was eenvoudig van lijn en overwegend donker.

Op dit winterse portret van het echtpaar Thijsen, uit 1845, draagt meneer het donkere maar elegante mannenkostuum uit die tijd: een sterk getailleerde, klokkend uitstaande jas, een hoge hoed en een lange broek. De laatste had inmiddels de kniebroek voorgoed verdrongen. Mevrouw poseert ingetogen in wijde rok.

kankeronderzoek

1913 - In Amsterdam wordt het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis geopend. Het ziekenhuis specialiseert zich vooral op het onderzoek naar kanker en het behandelen van kankerpatiënten.