Tussen crisis en welvaart

Hengelwedstrijd voor werklozen te Leiden in 1939.
[klik voor vergroting]
1929 Was het jaar van de grote beurskrach op Wall Street, de aandelenbeurs van New York. De economische depressie die er op volgde, werd over de gehele wereld gevoeld. Op de levenslustige mode van de 'garçonnes' had de crisis een vernietigend effect. De kledingstijl werd traditioneler; de hang naar de vrouwelijke lijn nam toe. Vrouwen kochten mantelpakjes en jurken met een taille.

Nederlandse modeontwerpers waren er nog altijd niet, zodat de coupeurs braaf de buitenlandse modellen bleven volgen. Vooral Hollywood had veel invloed. In de jaren dertig waren filmsterren de nieuwe idolen. Ook in Nederland droomden in die jaren velen weg bij de aanblik van Marlène Dietrich, Greta Garbo en Ginger Rogers.

Na 1940 werd het steeds moeilijker nog modieus gekleed te gaan. Al kort na de Duitse inval ging in Nederland de textiel op de bon een situatie waaraan pas in 1949 een einde kwam.

Maar toen kwam er dan ook een stroom van nieuwe ideeën op gang. Vooral de Parijse ontwerper Christian Dior maakte school met zijn New Look.

In de jaren vijftig begon Nederland de vruchten te plukken van de wederopbouw. De welvaart nam toe; voor het eerst werd mode iets dat voor iedereen was weggelegd, van arbeider tot elite en niet alleen voor uitgaansavondjes.

Een nieuw fenomeen was kleding waarin duidelijk de invloed van de (Amerikaanse) overwinnaar was te zien. en misschien nog belangrijker: de ontwerpers begonnen zich bewust te richten op jongeren. Resultaat: petticoat, spijkerbroek en spuuglok.

Pas in de jaren zestig verdween met veel andere ballast de etiquetteregel dat je iets op het hoofd hoorde te dragen.

Op de foto is een hengelwedstrijd voor werklozen te Leiden in 1939 te zien. Opvallend is dat alle deelnemers een hoofddeksel dragen: pet of hoed.

annexatie

1815 - Op het Congres van Wenen besluiten de grote mogendheden dat de vroegere Republiek der Zeven Verenigde Provinciën, de voormalige Oostenrijkse Nederlanden en het prinsbisdom Luik zullen worden samengevoegd tot het Koninkrijk der Nederlanden. De 3.500.000 inwoners van Luik en de Oostenrijkse Nederlanden worden Nederlander. In 1830 komt het Zuiden in opstand tegen de achterstelling door koning Willem I; in 1831 komt het koninkrijk België tot stand.