Tussen harde hand en eerlijk recht

Opsporing, vervolging en berechting van misdadigers zijn een zaak van de overheid. Vroeger was een verdachte daarbij in het nadeel omdat hij doorgaans weinig verweer had tegen de machtsmiddelen van de autoriteiten.
‘De rechtszaal’ van H. Heyenbrock (1871-1948).
[klik voor vergroting]
Pas in de 19de eeuw is men serieus gaan nadenken over de vraag hoe een verdachte tegen de staat kon worden beschermd en verzekerd kon zijn van een eerlijk proces.

Momenteel vinden steeds meer Nederlanders dat criminelen wel érg veel rechten hebben, ook al omdat ze nogal eens worden vrijgelaten bij gebrek aan celruimte, wegens vorm- of procedurefouten van het Openbaar Ministerie of omdat de politie onzorgvuldig te werk is gegaan.

Op de tekening rechts ‘De rechtszaal’ van H. Heyenbrock (1871-1948).

Rechtsonder een socialistische spotprent uit circa 1890, met een politieman en een geestelijke als marionetten van de bezittende klasse.

Een socialistische spotprent uit circa 1890, met een politieman en een geestelijke als marionetten van de bezittende klasse.
[klik voor vergroting]

Ochtendbier

1200 - Naarmate de steden groeien in de 12e en 13e eeuw, neemt de bierproductie toe en komt gevarieerder drinkgerei op de markt, waaronder steengoed als de jacobakan. Er worden biersoorten met uiteenlopend alcoholpercentage gebrouwen, zoals het zeer lichte ochtendbier.