Opkomst van de georganiseerde misdaad

De jaren zestig waren het begin van een nieuw tijdperk. Hoewel het met de ontsporing van de jeugd achteraf meeviel, is Nederland ontegenzeglijk veranderd.
Op de rechtbanktekening de verdachten Lambertus K., Koos R. en Johan V., alias de Hakkelaar. Ze stonden in december 1996 terecht op verdenking van grootschalige handel in drugs.
[klik voor vergroting]
Zo is de criminaliteit sterk toegenomen. Voor een belangrijk deel komt dit door het toegenomen drugsgebruik en de lucratieve handel daarin. De relatief kleine groep verslaafden wordt door de overheid gedoogd, al was het maar om praktische redenen; tegen dealers en vooral groothandelaren wordt wél opgetreden.

Tot beroering leidde de publiciteit rond enige strafzaken tegen zware criminelen van eigen bodem zoals Klaas Bruinsma, Etienne U., Steve B., Johan de Hakkelaar en Gerrit R. en tegen misdaadsyndicaten van Turkse, Joegoslavische en Colombiaanse herkomst.

Hoe deze criminelen moeten worden aangepakt, is vooralsnog niet duidelijk. Bij het publiek bestaat soms de mening dat politie en justitie achter de feiten aanlopen en zich door grote jongens en hun advocaten keer op keer een oor laten aannaaien.

Op de rechtbanktekening de verdachten Lambertus K., Koos R. en Johan V., alias de Hakkelaar. Ze stonden in december 1996 terecht op verdenking van grootschalige handel in drugs.

katholieke jongensscholen

1870 - In Haarlem wordt de eerste katholieke jongensschool geopend. Op de begane grond zitten de burgerjongens van gegoeden huize, van wie de ouders het volledige schoolgeld kunnen betalen. Op de eerste verdieping, via een aparte ingang bereikbaar, krijgen de tussenjongens les: kinderen van minder vermogende ouders die een lager schoolgeld betalen. Op zolder, via een achterdeur te bereiken, hokken in twee lokalen zo'n 180 kinderen van arme ouders. Zij krijgen gratis onderwijs. Op de foto het katholieke jongensinternaat Sint-Louis te Oudenbosch, in 1840 opgericht door de priester Willem Hellemans.