Jagers en legioensoldaten

Op hoge zandgronden werd gebruik gemaakt van eenvoudige karren met massieve wielen. Dit wiel, gevonden in Drenthe, is ongeveer 4600 jaar oud.
[klik voor vergroting]
Gereisd hebben mensen altijd al, ook in onze streken. Zeker in de prehistorie gebeurde dat louter uit noodzaak. Aan het einde van de laatste ijstijd, zo'n 11.000 jaar geleden wat nu Nederland heet, was toen nog een uitgestrekte toendra doorkruisten kleine groepen jagers het gebied, op zoek naar elanden en ander groot wild.

Met de Romeinen kwamen omstreeks 50 v. Chr. de eerste echte wegen. Druk gebruikt werden ze niet. Wat je er tegenkwam waren voornamelijk handelaren van en naar Brittannië, legioensoldaten en bevoorradingskonvooien naar de verdedigingslinies langs de Rijn.

De meeste Romeinen hadden niets te zoeken in dit gebied van ruige wouden en stinkende moerassen, bewoond door vechtlustige roodharigen’, zoals de Romeinse geschiedschrijver Tacitus onze streken beschreef. Ze gingen liever naar Griekenland, het land waar de wortels van hun cultuur lagen.

Deltaplan

1957 - De Tweede Kamer gaat akkoord met het Deltaplan, ter afsluiting van de zeegaten. Het is het meest ambitieuze waterstaatsproject dat in Nederland is ondernomen. Rijkswaterstaat denkt dat de uitvoering zo’n 20 jaar in beslag zal nemen en dat het project tussen de 2 en 3 miljard zal kosten. Het lossen van een IJ-pont in Amsterdam geeft een mooi tijdsbeeld van de soorten van transport in 1957.

Relevante tijdvakken