Boetetocht naar Jeruzalem

De meeste pelgrims gingen uit vrije wil op bedevaart, voor eigen ziel en zaligheid. Niet zelden echter legde de plaatselijke overheid zo’n pelgrimstocht op aan burgers die zich hadden misdragen.
Jeruzalem op een kaart uit de 12de eeuw uitgebeeld met een deel van de omgeving. Binnen de cirkel (de stadsmuur) is links onder meer Golgotha te zien, de plaats waar Christus was gekruisigd.
[klik voor vergroting]
Veroordeelde misdadigers konden op deze wijze boete doen voor hun vergrijpen en hun zonden overdenken.

Bij thuiskomst moesten ze een bewijsbrief kunnen tonen, waarin stond dat ze inderdaad hun zonden hadden beleden in het bedevaartsoord dat hun was aangewezen.

Een van die plaatsen was Jeruzalem, op deze kaart uit de 12de eeuw uitgebeeld met een deel van de omgeving. Binnen de cirkel (de stadsmuur) is links onder meer Golgotha te zien, de plaats waar Christus was gekruisigd.

onderzoek immigratie

1998 - De Universiteit van Amsterdam begint een onderzoek naar de immigratie in Nederland tussen 1860 en 1960. Doel: antwoord krijgen op de vraag hoe verschillende groepen immigranten hun plaats in de samenleving hebben gevonden. Op de foto Imam Yasar Öztürk in de in 1995 geopende Sultan Ahmet Moskee aan de Martinus Nijhofflaan in Delft.