Hogere burgerschool (HBS)

Toen Johan Rudolf Thorbecke (auteur van de Nederlandse grondwet van 1848) in 1863 zijn wetsvoorstel op het Middelbaar Onderwijs indiende, had hij een nieuw schooltype in gedachten. Het moest algemeen vormend zijn én handel en industrie dienen.
Meetkundeles op de meisjes-HBS in Utrecht omstreeks 1925.
[klik voor vergroting]
De wet voorzag in de oprichting van Hogere Burgerscholen voor jongens uit de gegoede burgerij ‘die meer vrijheid bezitten om denken en kennis te ontwikkelen dan doorgaans ambachtslieden en kleine landbouwers’.

Er kwamen twee HBS-typen: met een driejarige en een vijfjarige cursus. Meisjes waren niet welkom. Voor toelating was toestemming van de minister nodig.

Pas in 1906 werd deze verplichting afgeschaft. Op de foto meetkundeles op de meisjes-HBS in Utrecht omstreeks 1925.

Aan de positie van het gymnasium, de nieuwe naam voor de Latijnse school, veranderde niets. Het bleef voorlopig de enige weg naar de universiteit. Op de foto gymnasiasten van het prestigieuze Rotterdams Erasmus College in 1893.

Gymnasiasten van het prestigieuze Rotterdams Erasmus College in 1893.
[klik voor vergroting]

Nobelprijs voor de vrede

1938 - Het Internationale Bureau voor Uitgwekenen in Genève krijgt de Nobelprijs voor de vrede. Hoofd van het bureau, F. Nansen, voerde een paspoort voor vluchtelingen in.