Aanpak van de kindersterfte

Omstreeks 1890 was de zuigelingensterfte nog steeds erg hoog. Zo stierf van alle baby’s binnen één jaar in Maastricht 20 procent, in Utrecht 21 procent en in Den Bosch zelfs 25 procent.
Het consultatiebureau voor zuigelingen te Rotterdam in 1914.
[klik voor vergroting]

Belangrijkste oorzaken waren vervuilde lucht, verwaarlozing, onjuiste voeding en ‘engeltjesmakerij’: het opzettelijk laten sterven van zuigelingen om de kleine verzekeringssom te innen. Vooral gezinnen van ‘mingegoeden’ werden getroffen. Kinderen werden zelden gewassen, kwamen nauwelijks buiten en werden te dik ingepakt.

Borstvoeding was een zeldzaamheid; de baby’s kregen ongesteriliseerde en met water aangelengde koemelk van vaak dubieuze kwaliteit. Om huilende kinderen in slaap te krijgen, gebruikte men onder meer brandewijn. Voor kruisverenigingen, wijkverpleegsters en anderen reden in actie te komen.

In 1901 richtten enkele burgers in Den Haag het eerste consultatiebureau voor zuigelingen op. Op de foto het consultatiebureau voor zuigelingen te Rotterdam in 1914.

Zeelandbrug en parkeermeters

1965 - Koningin Juliana opent de Zeelandbrug, die Schouwen-Duiveland verbindt met Noord-Beveland. Met 5.022 m is het de langste brug van Europa. Op de Gedempte Oude Gracht in Haarlem werden in 1965 de eerste parkeermeters in gebruik genomen.