Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Balkenende besprak mensenrechten in Rusland'

7 nov 07

Premier Jan Peter Balkenende heeft tijdens zijn bezoek aan Rusland deze week de mensenrechten zeer nadrukkelijk aan de orde gesteld in zijn gesprek met de Russische president Vladimir Poetin.

Ook heeft hij publiekelijk zijn zorgen over dit onderwerp geuit. Dat zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) woensdag in de Tweede Kamer.

Vooral de PvdA en D66 wilden precies weten wat de premier heeft gezegd over zijn zorgen over de mensenrechtenschendingen en op welke toon. Ze vroegen in de eerste termijn van de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken direct opheldering, omdat de premier woensdag nog in Rusland is.

Tijdens een schorsing belde Verhagen met Balkenende om zich er nogmaals van te verzekeren dat de mensenrechten inderdaad waren besproken conform de nieuwe aanpak van het kabinet. Volgens Verhagen komt het maar weinig voor dat een premier van een land hierover een gesprek voert met Poetin. Volgens Verhagen kun je handel drijven met landen waar mensenrechten worden geschonden maar kun en moet je dat wel aan de orde stellen. Dat gebeurt ook.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam en D66-Kamerlid Alexander Pechtold ergerden zich eraan dat alle aandacht deze week uitging naar de handelssuccessen en de versterking van de politieke banden en niet naar de mensenrechten. Pechtold wees erop dat het bergafwaarts gaat met de mensenrechten in Rusland. Hij noemde het gebrek aan persvrijheid, het onderdrukken van de oppositie, de niet onfhankelijke rechtsgang, homodiscriminatie en de misdaden in Tsjetsjenië.

De premier heeft de mensenrechten besproken met non-gouvernementele organisaties en mensenrechtenverdedigers. Ook heeft hij het in een speech voor jonge diplomaten op de universiteit genoemd.

PvdA'er Van Dam vindt het nog steeds veel te mager en teleurstellend. In de speech waarnaar Verhagen verwijst, komt het woord mensenrechten één keer aan bod. Volgens hem heeft Balkenende een kans laten liggen. "Publiekelijk is dit nauwelijks aan de orde gesteld. En juist dan is het effect veel groter dan dit achter dikke muren in het Kremlin te bespreken", zei Van Dam. Ook Pechtold noemt het een gemiste kans. "De premier had voorbeelden moeten noemen." Beiden komen er donderdag - bij het vervolg van het debat - op terug.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief