Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Ferrari onder de caravans is niet meer

7 nov 07

"Laat er geen misverstand over bestaan, de Kip Caravan Club gaat gewoon door", aldus voorzitter Astrid Surstedt.

Maar voor hoe lang nog, dat is de vraag. Woensdag werd Kip Caravans failliet verklaard; de Ferrari onder de caravans is niet meer. Voor de voorzitter van de club kwam het nieuws als de spreekwoordelijke donderslag bij heldere hemel. "Op de caravanbeurs zijn er nog 120 stuks verkocht, waaronder zeven topmodellen van 30.000 euro per stuk. De stemming was heel opgewekt."

Of de 120 kopers hun Kip ook echt krijgen, is de vraag. Evenals de vakbonden hoopt Surstedt op een doorstart. Want zo'n mooi Nederlands product mag niet verdwijnen. Kwalitatief is de Kip voor caravanliefhebbers het summum. Is en was, want bij Kip liepen ze vooraan met innovaties. "Wij hebben er een uit 1990. Dat was de eerste caravan met zonnepanelen erop. Je moest ze eens zien als wij langs de kant stonden met onze Kip, met licht", mijmert Surstedt.

Het echte Kip-gevoel ontwikkel je pas als je er een hebt, meent de voorzitter. En als je dat gevoel dan eenmaal hebt, wil je het ook delen en dan wordt je net als bijna 500 anderen lid van de Kip Caravan Club.

"Op den duur zullen we een soort natuurlijk verloop krijgen. Als mensen een nieuwe caravan willen en de Kip is niet meer te koop dan zullen ze toch een ander merk kopen en dan mag je geen lid meer zijn." Op termijn zal de club een club van verzamelaars worden, maar ze blijven bestaan. In tegenstelling tot het bedrijf, kan de club zich prima financieel bedruipen.

Kip Caravans is vernoemd naar Jan Kip uit Hoogeveen, die in 1947 een caravan voor eigen gebruik bouwde en er vervolgens zijn beroep van maakte. De eerste Kip-caravans luisterden naar namen als 'Kuiken' en 'Krielkip'.

In 1962 is de productie dusdanig toegenomen dat Jan Kip binnen Hoogeveen naar een andere locatie verhuist. Vier jaar later verkoopt Kip zijn aandelen aan een Amerikaans bedrijf. De jaarproductie bereikt in 1971 een piek met 10.000 stuks. In 1993 sluit Kip Caravans zich aan bij H2, het latere Tirus. Dat bedrijf redde het financieel niet meer en vroeg daarom faillissement aan.

Woensdag 7 november 2007, precies zestig jaar na oprichting, wordt Kip failliet verklaard.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief