Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

China: dag 3 (maandag 22 oktober 2007)

8 nov 07

Krasse knarren

Bij het park van de Hemelse Tempel ontmoeten we tijdens het ochtendgloren oud-tafeltennisvedette Bettine Vriesekoop.
Ze is nu correspondente voor NRC Handelsblad in Peking en ze zal ons de komende dagen door de Olympische stad leiden. In het park bewonderen we ouderen die aan Tai Chi doen. Dit is de rustige variant van Kungfu, wat volgend jaar de Olympische demonstratiesport is.

Vervolgens gaan we naar een buurtcentrum waar senioren Engels leren, omdat ze 'vrijwilliger' willen worden bij de Spelen. De overenthousiaste oudjes stellen zichzelf voor ('My english name is Wendy"), schreeuwen een yell ("Are you ready?! Yes we're ready!!), en willen van mij alles weten over Nederland ("Is it true that mercy-killing is legal?").

Fatsoenspolitie
Na een hartelijk afscheid kost het ons weer een uur of twee in de file om mr.Wang Tao te bereiken. Hij voert samen met een groep vrijwilligers campagne tegen slechte manieren. Als ware fatsoenspolitie spreken ze Pekinezen aan die rochelen, door rood lopen of wildplassen(!). Het is verbazingwekkend om te zien hoe goed de sociale controle werkt: zelfs jonge jongens deppen met een door Tao aangereikt zakdoekje hun verse fluim van de stoeptegels. Moet je in Amsterdam proberen…

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief