Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

China: dag 4 (dinsdag 23 oktober 2007)

8 nov 07

Logo Olympische spelen Peking 2007

Gedrilde kinderen

De dag start voor mij met een flinke tegenvaller: de garnalen van gisteravond (stom!) blijken behoorlijk slecht gevallen en ik voel me hondsberoerd. Maar geen tijd om uit te zieken.

Met Bettine Vriesekoop zijn we vanochtend te gast op een basisschool waar een klas zich ter voorbereiding op de Spelen helemaal op Nederland heeft gestort. Ze hebben voor de gelegenheid Nederlandse vlaggen op hun wangetjes geschilderd en dreunen gedrild talloze feiten over ons land op. Ze stellen Bettine vragen over Nederland en krijgen van de ambassade in het Chinees geschreven schoolboeken over ons land.

Topman IOC
's Middags met koorts naar het Olympisch dorp voor een tour langs de stadions, mogelijk gemaakt door BOCOG, het Chinese Olympisch comite. Maar de tour blijkt niet meer dan een photo-opportunity van het belangrijkste stadion: the birdsnest.

Na deze tegenvaller keert ons geluk als we horen dat Hein Verbruggen, de belangrijkste man van het IOC in China, in Peking is. We sturen hem een sms en hij stemt vlot toe in een interview, waarin ik hem vooral confronteer met de mensenrechtenschendingen die ondanks - en zelfs vanwege - de Olympische Spelen plaatsvinden in China.

Milieumaatregelen
Ook nemen we een interview op met een BOCOG-official over de drastische milieumaatregelen die Peking voor de Spelen neemt. Zo mag vanaf april nog maar de helft van de auto's de weg op, is zware industrie de stad uit gedreven en wordt fors geïnvesteerd in openbaar vervoer.


 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief