Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

China: dag 5 ( woensdag 24 oktober 2007)

8 nov 07

Pingpongen met Bettine Vriesekoop

Bettine Vriesekoop neemt ons mee naar de sportschool waar ze in de jaren tachtig trainde. Ze ontmoet haar toenmalige coach die vertelt hoe emotioneel Bettine was in haar spel, not done in China. Ook interviewt ze een talentvolle pupil die net als de anderen vijf uur per dag traint. Natuurlijk slaan ze ook nog een balletje en Bettine blijkt het spel niet verleerd. De cameraman en ik proberen allebei vijf services van Vriesekoop te retourneren, maar de bal springt alle kanten op.

Onze producer vertelt dat hij zelf aan badminton doet. Cameraman Peter grapt dat wij dat in Nederland 'tennis for homosexuals' noemen. "Peter, what is a ghomosexual?' vraagt hij. Een discussie over het taboe op homoseksualiteit in China volgt.

(Geen) Kungfu
Nu staat een bezoek aan master Peng op het programma die handgemaakte Olympische iconen maakt. Maar het blijkt minimaal anderhalf uur heen- en anderhalf uur terugrijden. Dat wordt te krap, want vanmiddag krijgen we ook een Kungfudemonstratie op de meest prestigieuze sportschool van Peking. Maar daar blijken na een langdurige introductie vandaag geen Kungfu-vechters aanwezig. Alleen de Olympische ploeg, maar die mag niet gefilmd worden. Zonde, een hele middag kostbare tijd verkwist.

Omleiding
Eigenlijk zouden we vanavond doorvliegen naar Nanjing, om daar in de omgeving Wageningse wetenschappers te filmen die helpen bij het opruimen van kopermijnafval. Maar de lokale autoriteiten, bang voor negatieve publiciteit, dwarsbomen onze komst.

Gelukkig heeft NOVA-redacteur Dieuwke van Ooij een alternatief geregeld: we vliegen naar Lianyungang, noordelijk van Shanghai, waar het Nederlandse onderzoeksinstituut KEMA een techniek heeft geïntroduceerd om kolengestookte elektriciteitscentrales efficiënter - en dus schoner - te maken. KEMA wil de techniek graag tonen en bereidt snel en flexibel ons bezoek voor.

Projectleider Geert-Jan Smithuis is speciaal voor ons overgevlogen vanuit Dubai en wacht ons met een 6-koppige Chinese delegatie op. Zijn opdrachtgever mr. Au, een charismatische kolenmiljonair, is voor het mediabezoek uit zijn woonplaats Sydney overgekomen. Wat een ontvangst!

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief