Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

China: dag 6 (donderdag 25 oktober 2007)

8 nov 07

Logo Olympische spelen Peking 2007

Redt Nederlandse techniek Chinese milieu?

Smithuis en Au tonen ons de nieuwe kolenoverslag van het bedrijf Petrocom. Een enorm spandoek met de tekst 'Petrocom welcomes KEMA and Netherlands National Television' verwelkomt ons. De installatie omvat zes enorme silo's waar vanaf volgend jaar een door KEMA ontwikkelde techniek om kolen te mengen wordt toegepast. Doordat energie maar ook zwavelrijke Chinese kolen zorgvuldig worden gemixt ontstaat een optimale brandstof die toch relatief schoon is. Of in elk geval minder vuil...

Reductie
KEMA heeft vijftien jaar ervaring opgedaan voor de Rotterdamse centrale EMO en heeft modellen ontwikkeld waarmee voor verschillende centrales de perfecte kolenmix kan worden berekend. Au is de eerste buitenlander die de techniek overneemt en heeft al talloze orders binnen. Hij is zo enthousiast dat hij al plannen heeft voor nog eens twintig van dergelijke installaties.

Volgens Au gaat de techniek de Co2 en So2-emissie aanzienlijk reduceren. Geen overbodige luxe, want China is de VS al voorbijgestreefd als belangrijkste producent van broeikasgassen. Iedere twee weken wordt er wel een kolencentrale geopend.

Rijst drogen op de snelweg
De rit terug naar het vliegveld is het tegenovergestelde van rijden in Peking: een uur lang rijden we over een gloednieuwe snelweg waarop we geen enkele andere auto tegen komen. Gelukkig blijkt de weg toch nog functioneel: op de brede vluchtstrook wordt rijst gedroogd door de lokale boeren.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief