Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

China: dag 8 (zaterdag 27 oktober 2007)

8 nov 07

Power Rangers

Speeldgoedhandelaar Martijn Kuenen van Canenco Toys haalt ons om zeven uur 's morgens op voor een inspectiebezoek aan een speelgoedfabriek waar hij Power Ranger-poppetjes heeft besteld. Na weer eens twee uur rijden krijgen we een rondleiding in een keurige, door licentiehouder Disney gecontroleerde fabriek. Kuenen bezoekt alle afdelingen en inspecteert zijn waren nauwkeurig.

Als hij ons ook de slaapvertrekken van de arbeiders wil tonen worden - zonder pardon - de mensen van de nachtdienst die er liggen te slapen wakker gemaakt. De Chinese overheid verplicht fabrieken slaapplekken te hebben voor de arbeiders, die vaak van ver komen en maar 1 keer per jaar naar huis gaan.

Grootste beurs ter wereld
Terug in stad neemt de twee meter lange Kuenen ons mee naar de Cantonfair, de grootste beurs van gebruiksvoorwerpen ter wereld. Alle inkopers van grootwinkelbedrijven gaan hier twee keer per jaar heen om producten te zoeken en orders te plaatsen. Er rijst een praktisch probleem: de verhuurder van de camera heeft een 'bewaker' meegestuurd die niet mee naar binnen mag. Maar de jongen heeft de opdracht gekregen de camera niet uit het oog te verliezen. Uiteindelijk besluiten we de pas van onze Chinese producer/tolk aan hem te geven.

Zonder tolk maar met camera-assistent volgen we Kuenen langs speelgoedstands waar hij aan prulletjes voelt en trekt, vragen stelt over keurmerken en handen van Nederlandse collega-handelaren schudt. Kuenen vertelt hoe hij ooit een Chinese relatie liet overkomen naar Nederland. De man vroeg hem onderweg geëmotioneerd of hij de auto wilde stoppen: hij had sinds zijn achtste jaar geen weiland meer gezien.We schieten het laatste bandje vol en sluiten daarna de dag af met een diner in het 'grootste Japanse restaurant van de wereld'. Wat dus in China staat…

Morgenochtend vroeg verlaten we de 'fabriek van de wereld' weer, en zie ik mijn bijna vijf weken oude dochter terug…

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief