Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Provocateur en vernieuwer' Norman Mailer (84) dood

10 nov 07

De belangrijke Amerikaanse schrijver Norman Mailer is zaterdagochtend overleden in een ziekenhuis in New York. Dat heeft zijn uitgever bekendgemaakt.


Mailer , vermaard om zijn debuut The Naked and the Dead (Helden zonder Glorie) uit 1948, bezweek in het Mount Sinai Hospital aan een acuut nierfalen. Hij is 84 jaar geworden.

Volgens The Washington Post van zaterdag is met het overlijden van Mailer een 'provocateur', de 'macho-prins van de Amerikaanse letteren' en 'het literaire geweten van de Verenigde Staten' verdwenen. The New York Times repte van een 'strijdbare en controversiële' auteur, die bewust de publiciteit zocht. Amerikaanse en Europese literaire critici tekenden ook aan dat ondanks zijn belang voor het maatschappelijk debat Mailer geen uitmuntend schrijver is geweest.

De op 31 januari 1923 in Long Branch, New Jersey, geboren Norman Kingsley Mailer stond samen met schrijvers als Truman Capote en Tom Wolfe aan de basis van wat wel New Journalism is gaan heten. Nieuwsstukken werden geschreven in een literaire stijl en met literaire technieken. Dergelijke artikelen verschenen vooral in tijdschriften als The New Yorker, Esquire en The Atlantic Monthly.

Mailer werd vooral beroemd als essayist en als schrijver van creatieve non-fictie. Met zijn stukken Armies of the Night en Executioners Song won hij een Pulitzer Prize. Hij coverde tal van politieke evenementen, zoals de conventies van de Republikeinen en Democraten in 1960, 1964, 1968, 1972, 1992 en 1996. Hij was zelf ook nog eens politiek geëngageerd. In 1967 werd hij opgepakt voor deelname aan een anti-oorlogsdemonstratie. Twee jaar later probeerde hij tevergeefs burgemeester van New York te worden.

Mailers werken hebben vaak protesten opgeroepen. Hij ging graag in discussie en meed controversiële onderwerpen niet. De schrijver joeg onder anderen feministes tegen zich in het harnas door passages uit de roman The Prisoner of Sex (1971). Een prominente feministe noemde hem het "typisch mannelijke chauvinistische varken". Mailer zou relatief veel seksueel geweld in zijn werk hebben opgevoerd. Het neersteken en daarbij ernstig verwonden van zijn tweede vrouw Adele Morales op een feestje in 1960, deed Mailers reputie ook geen goed.

Mailer trouwde zes keer. Hij is ook getrouwd geweest met de enige dochter van een puissant rijke Schotse graaf, Lady Jeanne Campbell (1929-2007). Hun dochter is de actrice Kate Mailer. Hij huwde na Campbell de actrice Beverly Bentley, met wie hij twee zoons kreeg, Michael en Stephen.

Zijn vijfde huwelijk duurde slechts één dag. Mailers laatste vrouw heet Norris Church. Hun kinderen zijn John Buffalo en Mathew Noris. Samen met John Buffalo maakte Mailer in 2005 nog een boek, The Big Empty. Mailers laatste boek werd dit jaar nog uitgegeven en heet The Castle in The Forest.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief