Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

TomTom lanceert nieuwe verkeersdienst

12 nov 07

TomTom en Vodafone lanceren hun nieuwe verkeersinformatiedienst, die vorig jaar al werd aangekondigd, deze maand in Nederland.

In eerste helft van 2008 is het Verenigd Koninkrijk aan de beurt. Dat maakten de producent van navigatiesystemen en het mobiele telefoniebedrijf maandag bekend.

Gebruikers kunnen met het zogenoemde High Definition Traffic informatie ontvangen over de verkeerssituatie op hun route en zij ontvangen nauwkeurige reis- en aankomsttijden. Vodafone levert anonieme gsm-data aan de hand waarvan TomTom mobiele signalen kan traceren. Hiermee kan het concern het verkeer in de gaten houden.

Volgens operationeel directeur Alexander Ribbink van TomTom biedt HD Traffic filegegevens over tien keer zo veel wegen als de bestaande verkeersinformatiediensten. De dienst bestrijkt alle snelwegen en vrijwel alle secundaire wegen. In totaal gaat het om ongeveer 23.000 kilometer aan asfalt. Bovendien belooft TomTom recentere informatie omdat de verkeersgegevens elke drie minuten worden ververst.

TomTom en Vodafone kondigden hun gezamenlijke product vorig jaar al aan. Een eerste proef heeft volgens Ribbink geleid tot enthousiaste reacties bij gebruikers. De twee bedrijven gaven geen informatie over het bedrag dat zij hebben geïnvesteerd of over hoeveel zij aan de nieuwe dienst denken te verdienen.

Ribbink sprak in een toelichting van "een belangrijke dag voor TomTom". Het bedrijf zoekt mogelijkheden om de explosieve groei van de laatste jaren vast te houden, ook als de markt voor navigatiesystemen over een paar jaar zijn verzadigingspunt heeft bereikt. Diensten die de apparaten van TomTom onderscheiden van 'gewone' routeplanners zijn daarbij van groot belang.

De nieuwe dienst is beschikbaar op de nieuwe TomTom ONE XL HD Traffic, die in de loop van november in de Nederlandse winkels zal liggen, aldus TomTom. De abonnementskosten zijn het eerste jaar bij de aanschafprijs van het apparaat inbegrepen. Daarna kost de dienst ongeveer 10 euro per maand. Begin volgend jaar moet HD Traffic ook beschikbaar komen voor gebruikers met een ouder model.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief