Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Chronologie in zaak-Rasmussen

12 nov 07

6 juli: Michael Rasmussen tekent als laatste van de deelnemers aan de Ronde van Frankrijk de antidopingverklaring van de internationale wielerunie UCI. De organisatie van de Tour had gedreigd renners die de verklaring weigerden te signeren, te weren uit de ronde.

15 juli:
Rasmussen verovert met zijn zege in de achtste etappe, de zwaarste rit in de Alpen, de gele trui in de Ronde van Frankrijk.

19 juli:
De Deense wielerbond blijkt Rasmussen uit de nationale selectie te hebben gezet. De coureur heeft in juni een officiële waarschuwing van de UCI gekregen omdat hij diverse malen verzuimde aan de dopingautoriteiten te vertellen waar hij verbleef. Rasmussen zou volgens preses Worre meerdere keren niet bereikbaar zijn geweest voor de antidopingcontroleurs.

20 juli:
Rasmussen mag van Tour-directeur Christian Prudhomme gewoon van start in de twaalfde etappe ondanks de waarschuwing die hij van de UCI heeft gekregen. De waarschuwing voor Rasmussen dateert al van 29 juni. Hij had de dopingautoriteiten niet ingeseind waar hij op 8 mei en 28 juni verbleef. De UCI gaf de renner een waarschuwing. Een derde vergrijp wordt gezien als een positieve controle. 's Avonds volgt een beschuldiging van de Amerikaanse ex-mountainbiker Whitney Richards. Die zegt dat Rasmussen hem in 2002 gevraagd heeft koersschoenen vanuit de VS mee te nemen naar Italië. In de betreffende doos zaten volgens Richards zakken met "biopure", een alternatief voor epo.

21 juli:
De directie van de Raboploeg laat weten dat Rasmussen begin juli een boete heeft gekregen wegens nalatigheid omdat hij drie keer een verrassingscontrole van de dopingcontroleurs had gemist. Twee keer betrof het een controle van de UCI/WADA, een keer kwam het bezoek van de Deense wielerbond. Op 29 juni ontving Rasmussen een officiële waarschuwing van de UCI. "Daar hadden ze tot mijn verrassing opeens dat oude verhaal uit maart 2006 weer bijgehaald, er zat direct een tweede waarschuwing in verwerkt", gaf Rabo-teambaas De Rooij aan. Een derde waarschuwing voor een gemiste controle van de UCI zou betekenen dat Rasmussen als positief wordt beschouwd en dus geschorst wordt. Op dezelfde dag slaat Rasmussen in de Tour de eerste serieuze aanval op zijn leiderschap af.

22 juli:
Tour-directeur Prudhomme zegt dat hij de Raboploeg zou hebben gevraagd Rasmussen uit te sluiten van de ronde als hij voor de start had geweten dat de Deen waarschuwingen van de UCI heeft gekregen. In de eerste Pyreneeënrit eindigt de Deen als tweede achter de Spanjaard Alberto Contador.

23 juli:
UCI-baas Pat McQuaid geeft aan dat hij niet gelukkig zou zijn met een Tourzege van Michael Rasmussen. Een overwinning van de Deen bewijst de wielersport in zijn ogen geen goede dienst. Frankrijks machtigste sportkrant L'Equipe opent de aanval. Rasmussen wordt op een volle pagina in de mangel genomen. De krant zet openlijk vraagtekens bij de prestaties van de klimmer.

24 juli:
Rasmussen legt op de rustdag uit dat er geen waarde hoeft te worden gehecht aan de vier waarschuwingen die hij heeft gekregen. Hij krijgt hierbij bijval van De Rooij en de speciaal voor hem ingevlogen advocaat Harro Knijff, die het verschil tussen een 'recorded warning' en een 'written warning' uitlegt. Rasmussen erkent wel dat hij een fout heeft gemaakt.

25 juli:
Rasmussen wint de laatste zware bergetappe. 's Avonds haalt de directie van de Raboploeg de klassementsleider uit de Tour omdat de Deen tegen de leiding heeft gelogen over zijn verblijfplaats in juni. Rasmussen loog in de aanloop van de Ronde van Frankrijk tegen de UCI over de lokatie van een training. De Deen verklaarde dat hij in Mexico verbleef maar hij oefende in werkelijkheid in Italië. Daar is hij herkend door oud-renner Davide Cassani, die dat op de Deense televisie verklaarde. Rabobank ontslaat Rasmussen op staande voet.

27 juli:
Volgens zijn schoonfamilie was Rasmussen in juni wel degelijk in Mexico. "Ja, hij was hier in juni", zegt Jordi Munoz, de zwager van Rasmussen, in de Deense krant BT. De UCI kondigt een onderzoek aan. Rasmussen heeft de Deense topadvocaat Karoly Nemeth ingehuurd om zijn ontslag aan te vechten.

29 juli:
Terwijl Contador de Tour wint verklaart Rasmussen voor de Deense tv-zender TV2 dat hij gewoon deelneemt aan de Tour van 2008. 3 augustus: Op de dag dat de raad van bestuur van Rabobank bekendmaakt dat Peter Vogelzang de leiding krijgt over een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen rond Rasmussen treedt De Rooij terug als algemeen directeur van Rabo Wielerploegen BV. Na de teleurstellingen in de Ronde van Frankrijk wil De Rooij de tijd en rust nemen om zich op de toekomst te beraden.

6 augustus:
Rasmussen maakt onder luide toejuichingen bij een criterium in het Deense Charlottenlund zijn rentree. Zo'n 20.000 mensen komen af op de eerste wedstrijd van de Deen sinds zijn voortijdige vertrek als klassementsleider uit de Ronde van Frankrijk en zijn ontslag bij de Rabobankploeg.

18 augustus:
Rasmussen gaat ervan uit dat hij snel een nieuwe werkgever vindt. Dat zegt hij na een optreden in de Ronde van Pijnacker.

28 september:
Het Franse antidopingbureau AFLD bevestigt berichten in de krant l'Equipe dat Rasmussen tijdens de Tour is betrapt op gebruik van Dynepo, een variant op de bloeddope epo. De toenmalige renner van de Rabobankploeg zou echter niet strafbaar zijn omdat de kenmerken van Dynepo net buiten de criteria vallen die het wereldantidopingbureau WADA heeft opgesteld.

8 november:
Rasmussen belegt vier dagen voor de presentatie van het rapport door de commissie-Vogelzang een persconferentie waarin hij toegeeft te hebben gelogen over zijn verblijfplaats in juni. Wel zegt hij dat de Rabo-leiding precies wist hoe en waar hij zich op de Tour heeft voorbereid. Als reden voor zijn gelieg geeft hij huwelijksproblemen op.

12 november:
De commissie-Vogelzang concludeert dat Rasmussen dit jaar nooit van start had mogen gaan in de Ronde van Frankrijk. In de ogen van de onderzoekscommissie had de directie van de Rabobank Wielerploegen genoeg informatie om de Deen uit de Tour te houden. Het besluit van algemeen directeur Theo de Rooij om Rasmussen in de slotweek uit koers te halen, is volgens de commissie terecht. Het besluit had alleen veel eerder genomen moeten worden. De directie, en met name De Rooij, heeft de vele signalen over Rasmussen die al voor de Tour aanwezig waren, niet op de juiste waarde geschat.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief