Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ook ploegleiding zondebok in rapport-Vogelzang

12 nov 07

De directie van de Rabo-wielerploeg valt veel te verwijten in de zaak-Rasmussen. Dat concludeert de commissie onder leiding van Peter Vogelzang die het ontslag van de Deense wielrenner en de gebeurtenissen die daaraan vooraf gingen onderzocht.

Vogelzang kwam maandag in Utrecht met zijn rapport naar buiten.

Michael Rasmussen was op 25 juli, nota bene als gele-truidrager, terecht uit de Ronde van Frankrijk gehaald, stelde de commissie. Het was vrijwel het enige punt waarop de directie van de ploeg - met name Theo de Rooij en ploegleider Erik Breukink - de goedkeuring van de commissie wegdroeg. Rasmussen had nooit mogen starten in de Tour, signalen over de leugens omtrent zijn verblijfplaats in juni zijn door de teambazen volledig verkeerd ingeschat.

De grootste fout is gemaakt op het moment dat de internationale wielrenunie UCI op 29 juni per brief aan de ploegleiding duidelijk maakte dat er vraagtekens waren over het verblijf van Rasmussen van 4 tot en met 29 juni in Mexico. Breukink had immers op 6 juni nog een gesprek gehad met de renner in het Italiaanse Bergamo. En bekend was dat hij van 25 tot en met 29 juni op trainingsstage was geweest in de Pyreneeën. "Slechts een zeer beperkte maar serieuze beschouwing van de brief door de directie had moeten opleveren dat zij al langer wist dat Rasmussen in ieder geval niet op die data in Mexico kon zijn geweest", aldus Vogelzang in het rapport.

De directie, verder bestaande uit ploegarts Geert Leinders en toegevoegd secretaris Jacob Bergsma, had volgens de commissie op dat moment moeten besluiten Rasmussen thuis te laten, maar verzuimde dat. "Ze hebben mee gelogen of zitten slapen", concludeerde maandag Piet van Schijndel, lid van de Raad van Bestuur van de bank. "Ik ga uit van het laatste."

De problemen in de Tour ontstonden toen een Italiaanse tv-verslaggever meldde Rasmussen in de Dolomieten te hebben gezien op het moment dat de Deen naar eigen zeggen in Mexico was geweest. Toen dat uitkwam besloot De Rooij Rasmussen te ontslaan met een slecht geregisseerd pandemonium tot gevolg.

De directeur zelf trad in augustus al af. Over de toekomst van de andere directieleden van de ploeg wilde Van Schijndel maandag geen uitspraak doen. "We nemen de aanbevelingen van de commissie ter harte en gaan nu spreken met alle betrokkenen."

Rasmussen, die zijn leugens vorige week al toegaf maar zijn ontslag desondanks aanvecht, zei woensdag pas te reageren. Hij heeft dinsdag in Zwitserland een gesprek met de UCI, die de zaak ook onderzoekt. Wegens verkeerd ingevulde whereabouts - documenten waarin een renner zijn verblijfplaats moet aangeven om beschikbaar te zijn voor dopingcontroles - riskeert hij een fikse schorsing.

De commissie was over het ontslag van de renner duidelijk. Rasmussen was twintig dagen onvindbaar en daardoor niet beschikbaar geweest voor dopingcontroles. Zijn reden - huwelijksproblemen zoals Rasmussen zelf vorige week meldde - werd door de commissie niet geloofwaardig geacht. Rasmussen werd nooit op doping betrapt maar heeft volgens Vogelzang door zijn gedrag in ieder geval de schijn tegen.

Het rapport stelt dat de directie, door het meenemen van de Deen naar de Tour, de reputatie van de ploeg en de bank in gevaar heeft gebracht. Van onethisch handelen of een gebrek aan integriteit is volgens Vogelzang tot dusverre geen sprake geweest. Maar De Rooij en zeker ook Breukink komen er in het rapport slecht vanaf. Geen overleg, slordig, inschattingsfouten, er zijn tal van verwijzingen naar mismanagement bij de bazen van de ploeg.

Breukink, die vooralsnog niet reageert op het rapport, herinnerde zich pas na het ontslag van Rasmussen dat hij de renner op 6 juni in Bergamo had gesproken waar die steeds verklaard had dat hij vanaf 4 juni in Mexico was geweest. De conclusie van Vogelzang was niet dat Breukink en zijn mede-directieleden wisten waar de Deen mee bezig was, wel dat zij hem de mogelijkheid hadden geboden de boel te belazeren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief