Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Breukink stoort zich aan beeldvorming

12 nov 07

Erik Breukink is niet van plan conclusies te trekken uit de rapportage van de commissie-Vogelzang over de gebeurtenissen die hebben geleid tot het ontslag van wielrenner Michael Rasmussen.

De Rabo-ploegleider, tevens directielid, wordt daarin nalatigheid verweten.

"Er ontstaat nu een verkeerd beeld, er wordt nu gedaan alsof wij meegedaan hebben aan een spelletje en wisten dat hij de UCI verkeerde informatie verstrekte", zei Breukink maandag in een reactie.

De ploegleider sprak Rasmussen op 6 juni in Bergamo en ging er toen vanuit dat de Deen niet veel later naar Mexico zou afreizen om zich voor te bereiden op de Ronde van Frankrijk. De internationale wielrenunie UCI meldde aan Rabobank op 29 juni twijfels te hebben over de verblijfplaats van Rasmussen die, zo gaf hij vorige week zelf al toe, helemaal niet in Mexico was geweest. Een wielrenner is verplicht de UCI te melden waar hij verblijft.

"Hij heeft schijnbaar zitten rommelen, maar daar hebben wij als directie geen schuld aan", aldus Breukink.

Volgens het rapport van de commissie-Vogelzang, maandag in Utrecht gepresenteerd, hadden bij de directie, waarin ook directeur Theo de Rooij toen nog zitting had, alarmbellen moeten gaan rinkelen op het moment dat de UCI meldde dat Rasmussen van 4 tot en met 29 juni Mexico als verblijfplaats had opgegeven. "Niet ieder directielid heeft zich in de inhoud van de brief verdiept", stelt het rapport. Breukink: "We kregen de melding dat Rasmussen een zogenaamde recorded warning had gehad. Theo is er verder mee aan de slag gegaan."

Volgens Piet van Schijndel, lid van de Raad van Bestuur van de bank, heeft de directie van de wielerploeg op dat moment zitten slapen. "Achteraf hadden we het natuurlijk beter anders gedaan. Als je toen wist wat je nu weet zou je het ook anders doen. Een kritische benadering is op zijn plaats, er zal zeker nog gepraat moeten worden en er zullen zaken moeten veranderen. Maar ik voel me nu een speelbal. Degene die de verantwoordelijkheid draagt is Michael Rasmussen. Aan wat hij verkeerd heeft gedaan, hebben wij als directie geen schuld."

Breukink zegt nog niet te hebben nagedacht over zijn positie. "Ik kan nu alleen een mening geven over het rapport, de rest komt later wel."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief