Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zaak-Holloway sleept zich al 2,5 jaar voort

22 nov 07

De Amerikaanse scholiere Natalee Holloway is al 2,5 jaar spoorloos. Ze verdween tijdens een vakantie met haar schoolklas op Aruba. Haar lichaam is tot op de dag van vandaag niet gevonden. Joran van der Sloot is opnieuw opgepakt als verdachte in de verdwij

Hieronder volgt een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen in de zaak-Holloway.

2005
- 30 mei: De 18-jarige Holloway verdwijnt spoorloos na een nachtje uit.

- 5 juni: De politie pakt twee bewakers van een hotel op. De mannen werkten vlakbij het hotel waar Holloway logeerde.

- 6 juni: Nederlandse militairen beginnen samen met de Arubaanse politie een zoektocht haar Holloway. Inwoners en toeristen helpen mee. Op het eiland hangen flyers met de foto van het meisje. De familie looft een beloning van 65.000 dollar uit. Uit de VS komen zeven FBI-agenten over.

- 9 juni: De politie arresteert Joran van der Sloot en de Surinaamse broers Deepak en Satish K.. Zij zijn als laatste gezien met Holloway. Joran is de zoon van een Nederlandse rechter in opleiding die op Aruba werkt. Uit de aanklacht tegen de mannen (moord, doodslag en ontvoering) blijkt dat justitie ervan uit gaat dat Holloway is overleden.

- 14 juni: De politie laat de twee eerder gearresteerde bewakers vrij.

- 17 juni: Een Arubaanse man wordt aangehouden. Hij komt op 26 juni weer vrij.

- 22 juni: Een groep vrijwilligers uit Texas gaat helpen bij de speurtocht.

- 23 juni: De politie arresteert de vader van Joran op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van Holloway. Vier dagen later mag hij naar huis. Er is niet genoeg bewijs om hem vast te houden.

- 1 juli: De Nederlandse ambassade in de VS verklaart dat Nederland alles doet om de verdwijning van Holloway op te lossen. De verklaring komt na verontruste reacties van het Amerikaanse publiek.

- 4 juli: Nederlandse F16's zoeken met speciale camera's Aruba en de oceaan eromheen af naar Holloway.

- 4 juli: De rechter laat Deepak en Satish K. vrij. Hoger beroep tegen de beslissing van de rechter haalt niets uit.

- 26 juli: De familie Holloway 1 een miljoen dollar uit voor de tip die leidt tot de vondst van het meisje. Voorwaarde is dat ze nog leeft.

- 25 augustus: De politie pakt de broers K. opnieuw op. Ook een derde persoon wordt aangehouden. Die laatste blijkt later niet bij de zaak betrokken te zijn.

- 4 september: Joran, Deepak en Satish komen vrij. Drie dagen later komt Van der Sloot aan in Nederland om te studeren.

- 8 november: De gouverneur van het Amerikaanse Alabama roept op tot een boycot van Aruba. Volgens hem doen de autoriteiten van het eiland te weinig om de verdwijning op te lossen. Aruba vreest voor een terugloop van het aantal toeristen, maar dat blijkt later mee te vallen.

- 12 november: Justitie ziet de vader van Joran niet langer als verdachte.

2006
- 1 januari: De vader van Joran wordt advocaat en treedt toe tot het kantoor dat zijn zoon verdedigt. Hij stopt met zijn opleiding om rechter te worden.

- 16 januari: De Arubaanse politie houdt opnieuw een zoekactie.

- 16 februari: Joran, een dag na zijn ouders, aan in New York om een interview te geven aan televisiezender ABC. Holloway's ouders dagen Joran en zijn vader voor de rechter. Ze beschuldigen hen van de verdwijning van Holloway en eisen een schadevergoeding.

- 23 februari: Joran geeft het interview en vertelt onder meer dat hij Holloway op de avond van haar verdwijning alleen achterliet op het strand.

- 3 maart: De moeder van Natalee richt een stichting op. Die moet veiligheidstips geven aan jongeren die alleen op reis gaan.

- 29 maart: Vier agenten en twee speurhonden van het Nederlandse KLPD gaan in de Arubaanse duinen op zoek naar het lichaam van Holloway.

- 6 april: Justitie maakt bekend onderzoeksleider G. Dompig van de zaak te hebben gehaald. Een precieze reden geeft het Openbaar Ministerie niet.

- 11 april: Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt aandacht aan de verdwijning van Holloway. Er komen negentig tips binnen. De Antilliaanse regering is kwaad op de makers, omdat een donkere acteur de blanke Joran speelt in de reconstructie.

- 15 april: De politie houdt een nieuwe verdachte aan: Geoffrey van C., een 19-jarige jongen uit een welgesteld, Nederlands gezin.Zijn aanhouding volgt op tips die de politie ontving na de uitzending van Opsporing Verzocht. Ruim een week later komt Van C. weer op vrije voeten.

- 16 april: De kustwacht zoekt met sonarapparatuur op zee naar het lichaam van Holloway. De zoektocht duurt enkele dagen.

- 17 mei: De rechter in New York begint met de behandeling van de zaak die de ouders van Holloway hebben aangespannen tegen Joran en Paul van der Sloot.

- 17 mei: De politie houdt in Utrecht verdachte nummer 10 aan. Het gaat om een Arubaanse jongen, die bevriend is met Joran en tijdens de verdwijning croupier was in het hotel waar Holloway verbleef. Justitie heeft hem al eerder in de zaak verhoord.

- 22 mei: Gerard Spong, advocaat van de verdachte, maakt bekend dat de officier van justitie besloten heeft de Arubaanse man op 23 mei vrij te laten. Daarmee is een aangekondigd kort geding om uitlevering aan Aruba te voorkomen, van de baan.

- 23 mei: De Arubaanse jongen die een week eerder in Utrecht is aangehouden als verdachte, is weer vrij man.

- 12 juli: Uitgeverij Sijthoff koopt de exclusieve rechten voor een boek over de verdwijning van Holloway op basis van de getuigenissen van Joran.

- 3 augustus: Paul van der Sloot krijgt een schadevergoeding van 50.000 Arubaanse gulden (ongeveer 22.000 euro). Dit heeft een rechter op Aruba besloten.

- 4 augustus: Een rechter in New York wijst een klacht van de ouders van Holloway tegen Joran af. De ouders houden Joran verantwoordelijk voor de verdwijning van hun dochter en eisten compensatie.

- 8 augustus: Het Openbaar Ministerie op Aruba gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter om de vader van Joran schadevergoeding toe te kennen.

- 1 september: Nederland gaat het onderzoek naar de verdwijning van Holloway leiden en stelt daarvoor politiemensen beschikbaar aan Aruba.

- 15 december: De ouders van Holloway spannen een civielrechtelijke zaak aan tegen de broers Deepak en Satish Kalpoe. Zij willen dat de broers worden veroordeeld wegens hun aandeel in de dood van hun dochter.

2007
- 15 februari: Paul van der Sloot krijgt in hoger beroep geen schadevergoeding van Aruba. Dat heeft het Arubaanse hof bepaald.

- 28 april: Justitie doet een huiszoeking in het ouderlijk huis van Joran.

- 1 oktober: Van de moeder van Holloway verschijnt een boek over de verdwijning van haar dochter: Loving Natalee: A Mother's Testament of Hope and Faith.

- 21 november: Joran is in Arnhem aangehouden. Er is nieuw bewijs tegen hem gevonden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief