Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wiegel krijgt geen steun voor liberale beweging

22 nov 07

Voormalig VVD-leider Hans Wiegel wil dat de VVD opgaat in een brede liberale beweging met onder meer de PVV van Geert Wilders en Trots op Nederland Rita Verdonk.

Als de gelederen op rechts zich sluiten kunnen ze meer invloed uitoefenen, zo heeft Wiegel in een brief aan het hoofdbestuur van de VVD geschreven.

Maar zijn voorstel, dat donderdag bekend werd via het dagblad De Pers, kreeg vooral negatieve reacties. VVD-leider Mark Rutte voelt er niets voor om zijn partij na één tegenslag op te heffen, laat hij weten. PVV-leider Wilders stapt "in geen honderdduizend jaar" in een brede liberale beweging.

Ook D66-leider Alexander Pechtold wijst het idee van Wiegel af. Hij wenst niet in één partij te zitten met Verdonk, Wilders en VVD'ers als Henk Kamp. Alleen Rita Verdonk noemt het idee van Wiegel "interessant" en komt pas later met een uitgebreide reactie.

Erelid Wiegel is al langer ontevreden over de huidige koers van de VVD. Woensdag werd bekend dat hij heeft aangedrongen op het vertrek van het hoofdbestuur van de partij. Dat heeft volgens hem onvoldoende gedaan om Rita Verdonk voor de VVD te behouden.

Hoewel er volgens de VVD geen verband is, maakte partijvoorzitter Jan van Zanen eveneens woensdag bekend dat hij in mei vervroegd aftreedt. De rest van het hoofdbestuur stelt zijn functie dan ter beschikking. Van Zanen zegt na een aantal tropenjaren plaats te willen maken voor een ander.

Voorstellen om een grote liberale beweging te vormen van partijen als de VVD en D66 zijn niet nieuw. Voormalig VVD-leiders Hans Dijkstal en Jozias van Aartsen kwamen enkele jaren terug al met dergelijke suggesties. Geert Wilders, destijds nog Tweede Kamerlid voor de VVD, voelde daar toen al helemaal niets voor. Wilders stapte in 2004 uit de VVD uit onvrede over de koers.

Verdonk werd enkele maanden terug uit de fractie gezet na herhaalde ruzies met Rutte. Vervolgens zegde ze zelf haar lidmaatschap op. De kwestie-Verdonk komt nog aan de orde tijdens een VVD-congres op 8 december.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief