Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hele hoofdbestuur VVD stapt op

21 nov 07

Het hele hoofdbestuur van de VVD heeft besloten in mei hun functies ter beschikking te stellen, nadat partijvoorzitter Jan van Zanen woensdag bekendmaakte in mei te stoppen.

Het hoofdbestuur heeft hier unaniem voor gekozen, zei een woordvoerder van de VVD.

Van Zanen had een mandaat tot 2009 en stopt eerder omdat de "tropenjaren" die hij als VVD-voorzitter achter de rug heeft veel van hem en zijn omgeving hebben gevraagd. Ook de interne perikelen bij de VVD spelen een rol, aldus zijn woordvoerder.

Volgens de VVD willen de hoofdbestuurders het de nieuwe voorzitter mogelijk maken een nieuw team samen te stellen. "Maar als de leden hen willen behouden en de nieuwe voorzitter zegt dat ze moeten blijven, kan dat", stelde de woordvoerder.

Het VVD-bestuur ligt onder vuur door de affaire rond Rita Verdonk. Veel leden verwijten het bestuur dat het onvoldoende heeft gedaan om haar voor de fractie te behouden.

Tijdens het VVD-congres van 8 december wordt er waarschijnlijk een motie van wantrouwen tegen het bestuur ingediend door het Staphorster raadslid Jan Talen. VVD-erelid Hans Wiegel heeft eveneens op het vertrek van het bestuur aangedrongen, zo lekte woensdag uit.

De brief van Wiegel heeft op het besluit van Van Zanen geen invloed gehad, zegt zijn woordvoerder. Van Zanen had zijn besluit al in het weekeinde genomen.

Van Zanen trad in 2003 aan als VVD-voorzitter, als opvolger van Bas Eenhoorn. Onder zijn voorzitterschap leed de partij zowel bij de gemeenteraadsverkiezingen als de Tweede Kamerverkiezingen een forse nederlaag. De lijsttrekkersstrijd tussen Mark Rutte en Verdonk zorgde vorig jaar voor veel onrust bij de partij.

Van Zanen (46) vervult het voorzitterschap van de VVD als vrijwilliger naast zijn burgemeesterschap van Amstelveen. VVD-leider Mark Rutte zegt het besluit van Van Zanen te respecteren. Hij heeft er begrip voor dat de tropenjaren van de partijvoorzitter hun tol hebben geëist.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief